A xornada sobre saúde de Ribeira puxo ao descuberto os beneficios do omega 3

Marta Gómez Regenjo
M. Gómez RIBEIRA / LA VOZ

RIBEIRA

MARCOS CREO

Expertos de prestixio internacional profundaron na influencia do ácido graso sobre as doenzas cardiovasculares

16 feb 2019 . Actualizado ás 05:00 h.

Sobre alimentación, sobre saúde e sobre a relación entre ambas as cousas trataron as conferencias que onte puideron escoitarse no auditorio municipal no marco da primeira Xornada de Nutrición e Saúde de Ribeira, que tivo entre os seus protagonistas ao ribeirense Breixo Ventoso, que defendeu ante un público moi atento as conclusións da fase experimental da súa tese doutoral. A grandes liñas, do seu estudo despréndese que o consumo diario de omega 3 é beneficioso para a saúde, unha tese na que coincidiron os demais relatores que participaron no ciclo de conferencias.

Tras as presentacións oficiais a cargo do conselleiro de Sanidade, Jesús Vázquez Almuiña, e do alcalde de Ribeira, Manuel Ruiz Rivas, tomou a palabra Ana Fernández Orcajada, vogal do Colexio Oficial de Farmacéuticos de Ourense e encargada de introducir o contido das xornadas explicando os beneficios do omega 3 na saúde. Nesa idea incidiu o seguinte relator, que foi presentado por Salvador Mariño, xerente do hospital comarcal de Barbanza. Daniel Rey Aldana é presidente da Sociedade Española de Médicos de Atención Primaria, e deu a coñecer os resultados dun estudo sobre a incidencia das enfermidades cardiovasculares en atención primaria.

Na súa intervención destacou fundamentalmente a importancia de manter uns hábitos de vida saudables e a súa repercusión na diminución das doenzas cardiovasculares.

Experto internacional

A xornada de onte contou tamén coa participación vía videoconferencia de Francesco Visioli, investigador de prestixio internacional, profesor de nutrición humana na universidade de Padua e un dos principais impulsores e desenvolvedores de alimentos funcionais. Precisamente, a súa conferencia versou sobre o omega 3, os produtos existentes actualmente que incorporan este ácido graso e os seus efectos sobre a saúde, ademais de adiantar os últimos avances das investigacións nesta materia.

A cuestión, a dos efectos beneficiosos do omega 3, é o eixo do estudo presentado por Breixo Ventoso. O especialista ribeirense en nutrigenómica deu a coñecer os resultados dun ensaio co que conseguiu demostrar que co consumo dunha proporción de omega 3 conséguese reducir o risco de doenzas cardiovasculares ao optimizar a asimilación da graxa e actuar sobre determinados factores que inflúen no desenvolvemento destas enfermidades.

Os prometedores resultados do estudo realizado por Ventoso foron postos en valor polo alcalde de Ribeira, que no peche do acto puxo en relación as conclusións do estudo cos beneficios económicos que pode reportar a Ribeira o fomento dunha alimentación sa baseada na inxesta de omega 3, presente en especies pesqueiras, como o atún, o xurelo ou a sardiña, que se descargan por toneladas no porto ribeirense.