A hostalería capea a crise do covid con pedidos para levar e sorteos

Marta Gómez Regenjo
M. Gómez RIBEIRA / LA VOZ

BARBANZA

CARMELA QUEIJEIRO

A pesar dos seus esforzos, o sector recoñece que a situación é moi complicada

03 dic 2020 . Actualizado ás 13:06 h.

Reza o devandito que cando vexas as barbas do teu veciño cortar, poñas as túas a remojar, e o conto aplicoullo a hostalería de Barbanza, principalmente a de Ribeira, que desde hai semanas mira de esguello ao que sucede noutros puntos de Galicia afectados por peches perimetrais e o cesamento total da súa actividade salvo os pedidos para levar. Mentres nas principais localidades galegas sucédense as manifestacións do sector, aquí vai capeando o temporal do covid. Iso si, a base de esforzo e de moita inventiva, e aínda así a situación non está para botar foguetes.

A ameaza de restricións duras en Ribeira preocupou á hostalería de toda a comarca, e aínda que non falta quen crea que mellor lles iría se lles obrigasen a pechar e désenlles axudas como as creadas no primeiro estado de alarma, o certo é que moitos agradecen poder seguir traballando, aínda que non ocultan a súa preocupación. É o caso de Fran Rey , á fronte do Area: «Estás á expectativa do que pasa en outros sitios e do que pasa aquí, porque en Boiro están subido os casos e non sabemos que pasará no futuro». A pesar disto, ás reducións de capacidade e ao horario limitado, van capeando a situación, no seu caso cunha proposta que denomina O Tardeo, con actuacións de picadiscos a partir das sete da tarde para animar o local as fins de semana, e cos pedidos de comida para levar: «Non hai moito máis que poidamos facer porque estamos moi limitados».

Outros establecementos de Boiro, como A Batea de Juan, seguen regalando aos seus clientes unha tapa de xamón ibérico valorada en case 20 euros pola consumición dunha botella de determinados viños, mentres que no Gin Lab de Alberto Gutiérrez, Guti, os pedidos a domicilio compensan a perda de capacidade no local: «Os fins de semana enchemos, mentres non nos pechen de todo polo menos cubrimos gastos». Con todo, recoñece que as restricións lles afectan: «Ten que primar a saúde, pero o recorte de aforo e o toque de queda complícanos moito traballar. Con que nos deixaran ampliar un pouco o horario poderiamos facer quendas de cea e duplicar os clientes».

Novas propostas

Tampouco se queixa Nacho Gago: «Non traballamos nin a metade que o ano pasado a estas alturas, pero coa comida para levar vainos bastante ben. Son tempos complicados e haise que ir adaptando». No Matadoiro, teñen unha proposta que lles está axudando a superar a fochanca da crise sanitaria: menús temáticos os xoves pola noite, nos que ofrecen desde pratos asturianos a comida mexicana, americana ou xaponesa. E tamén realizan sorteos a través das redes sociais, o último, dun chuletón: «É unha forma de darnos a coñecer a máis xente». Esta fórmula tamén a adoptaron en establecementos doutros municipios, como en Rianxo, onde se rifa un completo almorzo.

Con todo, a pesar de todo este esforzo, o sector está a atravesar un mal momento, e non parece que a situación vaia a mellorar a curto prazo tal e como se presenta o Nadal: «O peor está por vir, o inverno aquí é moi duro e co que facturabamos en decembro aguantabamos», sinala Antonio Durán, que explica que o ano pasado a estas alturas en Alján xa tiñan todo reservado para as festas.

As restricións lastran a súa actividade: «O 40 % do que facturamos son banquetes e levamos sen facelos desde marzo», apunta, ao que engade: «A sensación de ir tirando non quere dicir que nos vaia ben».

«Estamos abertos, pero facturar non facturamos nada»

Os municipios de Barbanza son dos poucos que se van librando do peche perimetral, que trae tamén a suspensión da actividade hostaleira, pero iso non significa que o sector non viva asfixiado polas restricións. De feito, algúns, como Antonio Lijó, ven moi negro o futuro: «Oxalá estiveramos pechados para polo menos coller algunha axuda polo peche de actividade. Estamos abertos, pero facturar non facturamos nada».

A iso súmanse os desembolsos fixos de calquera establecemento como o Praza ribeirense, e Lijó empeza a enumerar desde os salarios dos empregados á cota de autónomos, os impostos ou as facturas: «Hai uns gastos fixos dos que non te podes saír e iso liquídache. Temos que traballar a un terzo da nosa actividade, pero gastos temos os mesmos». Brótelos de coronavirus que levaron ao municipio ao bordo do peche perimetral tampouco axudaron demasiado a animar á clientela, e iso fíxose notar nos locais de hostalería: «A xente está asustada, e a ameaza do peche alarmou moito, hai clientes que deixaron de saír á rúa por iso, pola semana non hai ninguén».