Os depósitos sondan o mar en busca de novos recursos para explotar

Anemones e holoturias, cun auxe crecente para usos culinarios, súmanse ao interese pola ata agora minoritaria captura de poliquetos


ribeira / a voz

Tendencias culinarias en auxe abren a porta á explotación de recursos mariños refugados ata agora polos profesionais. Con todo, a súa crecente demanda e as perspectivas de que poidan achegar zumentos ingresos a un sector cada vez máis condicionado pola oscilación de prezos nas especies clásicas, como os bivalvos ou os crustáceos, levan ás confrarías a sondar as rías na súa procura co propósito de elaborar plans para a súa comercialización. Este é o caso, por exemplo, das anemones -popularmente coñecidas como ortiguillas de mar- e a holoturia -denominada pepino de mar-.

Mergulladores da confraría de Palmeira serán os primeiros en comercializar anemones en Arousa norte, xa que o camiño o emprenderon fai tres anos un par de profesionais dá marxe sur, concretamente do Grove. Agora queren sumarse as confrarías de Aguiño e Ribeira. A bióloga desta última, Sandra Barreiro, explicou que realizará mostraxes, entre febreiro e abril, na franxa que vai de punta Aguiuncho a punta Castro.

O consumo de ortiguillas de mar fritas ten unha ampla tradición no sur peninsular, onde está o principal mercado, pero desde fai un par de anos hai unha empresa de Cerceda que as comercializa e, incluso, hai cociñeiros galegos que as preparan con arroz, tempura ou salsa.

Tamén en Porto do Son realizaron sondaxes para coller anemones, pero o dirixente do depósito, Emilio Queiruga, explicou que non hai recurso suficiente.

Unha delicatesen

O pepino de mar é outra das especies no punto de mira. Neste caso, os patróns maiores de Aguiño e Ribeira explican que se explorarán as mesmas zonas nas que se captura o ourizo. A bióloga Sandra Barreiro indicou que as mostraxes terán lugar na primavera ou verán.

De conseguirse este plan de explotación sería o segundo da ría de Arousa porque no Grove xa existe un, aínda que por agora cun resultado desigual.

Sandra Barreiro explicou que a holoturia está considerada unha delicatesen culinaria e diversas fontes comentaron que alcanza un elevado valor no mercado. É moi apreciada en Asia, onde é utilizada no sushi e tamén en sopas. No caso de España, o principal mercado está no sur. A bióloga dixo que, de conseguirse a autorización, será preciso un estudo de mercado.

Xunto a estes exemplares novos atopar tamén a captura de poliquetos. En Porto do Son e O Pindo hai tempo que teñen o plan, pero agora mostraron o seu interese profesionais de Ribeira e Aguiño. Os vermes, empregados para carnaza, están cada vez máis cotizados. A unidade págase a 0,20 céntimos e o tope está en 800 exemplares por tripulante e día. A única pega é que Mar autoriza poucas xornadas de traballo.

Coñece toda a nosa oferta de newsletters

Creamos para ti unha selección de contidos para que os recibas comodamente no teu correo electrónico. Descobre o noso novo servizo.

Votación
0 votos
Comentarios

Os depósitos sondan o mar en busca de novos recursos para explotar