As granxas lácteas baten a súa marca de produción con 90 millóns de litros

Xoán R. Alvite MAZARICOS / LA VOZ

BARBANZA

alvite

As explotacións de Mazaricos consolídanse como as cuartas de Galicia pola cantidade de leite entregado á industria

13 dic 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

Son apenas unha cuarta parte das que existían hai 25 anos, pero, con todo, producen máis leite que nunca. Se non se tuercen as cousas nas últimas semanas do 2017, as granxas barbancesas baterán a súa marca de entregas á industria ao superar os 90 millóns de litros, un 5 % máis que durante o exercicio precedente.

O repunte que se veu rexistrando nos prezos e a estabilización do mercado tras a desaparición das cotas, en marzo de 2015, parecen ser dúas das principais causas dun aumento da produción que, segundo os profesionais, aínda está lonxe de ter tocado teito.

«O potencial da zona é inmenso. Se houbera un escenario de prezos favorables e estables, como antes de liberalizarse o mercado -no 2014 o prezo medio era de 35 céntimos por litro, cinco máis que na actualidade- as granxas poderían aumentar a produción moitísimo máis», explica José Moreira Pardiñas, director técnico de Africor-Coruña e un dos maiores coñecedores da realidade láctea na comarca barbancesa.

Para o responsable do Control Leiteiro na provincia, as explotacións realizaron un importante esforzo de modernización que dá os seus froitos. «As granxas fixeron un traballo espectacular na adecuación dos seus sistemas produtivos e, en especial, na mellora do gando. Aspectos que empezan a dar os seus resultados».

Os destacados

Aínda que as 495 explotacións en activo repártense por boa parte da comarca, son os municipios de Outes, Lousame e, principalmente, Mazaricos os que acaparan o groso da produción. Tanto é así que, con algo máis de 80 millóns de litros anuais, o mazarico consolidar como o primeiro concello lácteo da provincia e o cuarto de Galicia tras A Pastoriza e Castro de Rei, en Lugo, e Lalín, en Pontevedra.

Segundo os datos da Asociación de Criadores de Frisón da Coruña, a comarca figura entre as primeiras de Galicia en capacidade produtiva do seu gando. Mentres a media galega rolda os 7.500 litros por vaca e ano, en Barbanza supera os 8.000.

Dos pouco máis de 30.000 animais censados, uns 8.000 teñen aptitude cárnica e máis de 12.000 nin sequera acadan os dous anos idade, momento a partir do cal, se se trata de reses frisoas, comezan a producir leite.

Os gandeiros volven ter beneficios, tras dous anos de perdas

Os gandeiros empezan a ver a luz ao final do túnel. Tras case dous anos sen obter apenas beneficios coa súa actividade e mesmo de vender a súa materia prima por baixo dos custos de produción, parece que a subida rexistrada polo prezo do leite no último semestre permitirá aliviar minimamente as súas maltreitas economías. A cotización media en orixe durante o último mes situouse en 31,7 céntimos, a máis alta rexistrada desde novembro de 2014.

A subida supuxo un alivio para a maioría das granxas, que non poderían continuar máis tempo con perdas: «Isto, tendo en conta a evolución dos mercados globais, xa tiña que ter pasado fai meses. O que pasa é que as lácteas aguantaron ata que non lles quedou máis remedio», apunta Óscar Blanco, presidente de Gandeiros de Mazaricos.

Con cautela

O profesional, a pesar de todo, móstrase cauto: «Que suba tres ou catro céntimos un par de meses non soluciona nada. O que temos que facer é loitar para que se pague atendendo a criterios obxectivos».

Aínda que o aumento do prezo en orixe varía sensiblemente dunhas explotacións a outras en función da compaña á que se forneza a mercancía e do volume de produción que se entregue ás mesmas, calcúlase que o incremento permitirá unha alza dos ingresos medios mensuais das granxas de entre 600 e 900 euros.