O Salnés enche a despensa de kiwis

Bea Costa
bea costa VILAGARCÍA / LA VOZ

RIBADUMIA

MARTINA MISER

A colleita do 2018 foi máis abundante que a do ano pasado. A maioría da produción está xa almacenada, á espera da súa comercialización, en España e Europa

29 novs 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

O kiwi irrompeu no Salnés a principios dos anos noventa coa expectativa de que ía converterse no ouro verde da horta. Ao final non o foi tanto porque en catro ou cinco anos a súa cotización caeu en picado e os cultivadores decidiron arrincar as plantas e substituílas por viñedo. Con todo, o kiwi conseguiu consolidarse como un dos produtos complementarios para ducias de agricultores, ata o punto de que a principal planta de almacenamento e distribución do norte de España, Kiwi Atlántico, está situada en Ribadumia . Alí reciben estes días as últimas partidas de froita desta campaña.

O Salnés só representa un cinco por cento da súa produción, moi por detrás doutros territorios como o Baixo Miño. Difiren as cantidades e o tipo de cultivo. As explotacións industriais que hai no sur da provincia, de ata 25 hectáreas, son impensables no Salnés, onde as plantacións máis grandes roldan a hectárea de superficie. E os produtores non chegan ao medio centenar.

Prezo

A do 2018 foi unha campaña boa pois, aínda que faltou choiva e a polinización non foi a máis óptima, en Kiwi Atlántico agardan superar as cifras do ano anterior, roldando as nove mil toneladas. A cooperativa Horsal (Cambados) constata este balance. Hai máis cantidade de froita, pero é máis pequena, e o calibre é un aspecto moi importante á hora de abordar a comercialización. Diso depende o prezo. Tendo en conta que a cotización a vai marcando o mercado, e este produto comercialízase ao longo do inverno e a primavera, é imposible a estas alturas pechar as contas. O prezo medio do ano pasado en Kiwi Atlántico foi de 0,80 euros o quilo e en Horsal, de 0,73 euros. Acábase novembro e, co mes, a época de recollida.

O kiwi manterase a partir de agora nas cámaras de frío, para conservalo e que alcance os niveis de azucre adecuados, e chegará ás tendas ao ritmo que marquen os pedidos. É unha froita moi resistente e iso permite alongar o calendario de venda ata o mes de xuño. A partir desa data entra en escena o kiwi neozelandés.

O xigante do sector ten planta en Ribadumia.

A sociedade Kiwi Atlántico conta con setenta socios e outros corenta produtores asociados. A firma conta con plantas en Galicia (Ribadumia), Cataluña e País Vasco e entre os seus clientes figuran as principais cadeas de distribución alimentaria de España e Galicia, caso de Mercadora, Aldi, Carrefour, Lidl, Día, Gadisa, Froiz e Vegalsa. A cooperativa hortícola Horsal (Cambados) tamén actúa como distribuidor e comercializador de kiwi. No seu caso, traballa con once produtores e esta froita representa o un por cento da súa facturación.

O cultivo ecolóxico, unha alternativa por explorar

España é un importante produtor de kiwi, que compite con Italia , Grecia e Portugal á hora de levar o seu produto aos andeis dos supermercados. Das 80.000 toneladas que demanda o mercado interno, España só produce unhas 15.000 toneladas, o que, en opinión do director xeral de Kiwi Atlántico, Carlos Vila, deixa marxe para crecer. Especialmente no campo da agricultura ecolóxica, que ten máis rendibilidade e axústase ao perfil das plantacións do Salnés. Unha delas pronto empezará a producir en Vilagarcía. Agro de Táboas estreará no 2019 a certificación ecolóxica, o cal garante que a planta non foi tratada con produtos fitosanitarios nin recibiu abonos químicos.

É unha das maiores plantacións do Salnés, ao redor dunha hectárea, e os seus propietarios teñen postas grandes esperanzas no salto ao cultivo ecolóxico. «É un xeito de diferenciarse, nós non podemos competir con cantidade, temos que competir en calidade», sinalaban onte desde Agro de Táboas. Dos ao redor de quince toneladas que recolleron esta campaña, non todas, nin moito menos, chegarán ao consumidor. A froita é sometida a un proceso de selección que pode deixar polo camiño o 30 % do total, debido a que non dá calíbrelos e os parámetros de calidade mínimos. «É unha pena, porque se está tirando kiwi que está perfecto. Agora a froita ten que brillar, coma se fose unha xoia, e iso non é natural», sosteñen as mesmas fontes. Na cesta da compra seguen tendo prioridade os kiwis lustrosos e redondeados.