«En Lugo é máis común pór lagostino nas vodas, e en Viveiro lubrigante»

Lucía Rey
lucía rei VIVEIRO / LA VOZ

VIVEIRO

CARLOS CASTRO

O hostaleiro sinala que só na Mariña organizarán este ano 45 banquetes de voda

19 mares 2019 . Actualizado ás 20:29 h.

De afianzar a realidade do devandito «...e para comer, Lugo» levan décadas encargándose negocios emblemáticos como o Mesón de Alberto, unha das empresas hostaleiras con máis puxanza na provincia lucense. Desde 1975 dispón dun restaurante do mesmo nome na Rúa dá Cruz, na cidade amurallada, e desde hai uns anos xestiona ademais os eventos que se organizan no Pazo dá Trave, en Galdo (Viveiro) e na Leira de San Antonio, en Mondoñedo, como explica o seu actual xerente e fillo dos fundadores, Alberto García Fernández (Lugo, 1977).

-Que é hoxe en día o Mesón de Alberto?

-Un restaurante que está no centro de Lugo e que defende a calidade no produto, un bo servizo en sala e a cociña tradicional galega aproveitando a despensa tanto do mar como do interior da nosa comunidade. E sempre intentando dar un trato personalizado aos clientes buscando a calidade, aínda que desde que o meu irmán e eu fómonos incorporando tamén lle fomos dando o noso toque.

-Os seus pais puxeron en marcha un negocio que hoxe está en mans do seu irmán, Koki García, e de vostede. Sempre tiveron claro que querían continuar no sector ou barallaron outras opcións?

-Desde sempre traballamos no restaurante en vacacións, en fins de semana... Sempre nos gustou e tiñamos claro que tiñamos que formarnos antes de facernos cargo da empresa familiar. Ao meu irmán sempre lle gustou máis a cociña, que foi o que estudou, e despois formouse tres anos en cociñas de toda España: en Cataluña, País Vasco, Andalucía... para logo incorporarse ao restaurante. A min sempre me gustou máis a sala e estudei Administración e Dirección de Empresas. Aprendemos o oficio da man dos nosos pais traballando man a man, e a nosa formación foi pensando en que nos iamos dedicar á hostalería, que sempre nos tirou.

-Cando asumiron a substitución?

-No 2014, cando vendemos o Jorge I, o hotel que tiñamos en Lugo. Aí o meu irmán e eu collemos as rendas da empresa e empezamos un novo modelo de crecemento apostando pola Mariña, unha zona que nos chamaba moito, que nos gusta, e na que vimos a posibilidade de crecer. Empezamos no Pazo dá Trave, onde xestionamos todos os seus eventos, e no 2017 abrimos a Leira de San Antonio en Mondoñedo. Este ano entre os dous sitios faremos unhas 45 vodas.

-A cantas persoas empregan?

-En Viveiro e en Mondoñedo, cando hai eventos contrátase por días; o emprego é de persoal fixo descontinuo; pero créase riqueza porque funcionamos coa filosofía de buscar provedores locais, tanto de produtos como de servizos, nos lugares onde temos o salón de eventos. Traballamos coas panaderías, as confeiterías ou as lavanderías de alí, por exemplo. E para o persoal eventual de camareiros, cociña e limpeza tamén contratamos persoal local.

-Aínda que a capital e a costa están a menos de cen quilómetros, percibe diferenzas ao elaborar, por exemplo, menús de vodas?

-Si se notan os costumes locais. Levamos moitos anos dedicándonos ao tema de eventos e vodas e mesmo os menús tipo, de mariscos, peixes e carnes, son diferentes en Viveiro, en Mondoñedo e en Lugo. Por exemplo, en Lugo é máis común pór lagostino ou camarón nas vodas, e en Viveiro lubrigante ou percebe. En Viveiro hai máis costume de tomar o marisco quente, e en Lugo frío. E en Lugo ou Mondoñedo non verás unha voda con pescada, por exemplo, porque a xente se tira máis ao cero, cando en Viveiro a levan a maioría, talvez pola influencia de Celeiro. Ti como hostaleiro che tes que adaptar a cada sitio e estamos abertos a todas as posibilidades.

Empresa familiar. O Mesón de Alberto foi fundado en 1975 na Rúa dá Cruz de Lugo por Alberto García pai. Máis tarde incorporouse a súa muller, Flor Fernández.

Substitución xeracional. Tras a venda do hotel Jorge I, que compraran os pais, no 2014 tomaron a vez da empresa hostaleira os dous fillos: Alberto (servizo de sala) e Koki (cociña).