Almorzar como un rei na Mariña

Yolanda García Ramos
YOLANDA GARCÍA VIVEIRO / LA VOZ

A MariÑA

El  súperdesayuno  de Lugar do Sixto (Cordido-Foz)
O súperdesayuno de Lugar do Sixto (Cordido-Foz) XAIME RAMALLAL

Locais da comarca explican como ha ir gañando terreo a tendencia

02 dic 2021 . Actualizado ás 05:00 h.

«Almorzar como un rei, comer como un príncipe e cear como un esmoleiro». Este antigo refrán xa subliñaba a importancia de comezar a xornada cun bo banquete, aínda que cada cal teña os seus propios gustos mañaneros. Especialmente a fin de semana, cando a mañá é máis relaxada, almorzar nun local hostaleiro cunha suculante e abundante oferta sobre a mesa é tendencia á alza. Nos últimos anos xa gañasen terreo o brinner, algo así como o almorzo tomado na cea, e o brunch, o almorzo tardío.

Otra opción ideal para desayunar y con excelentes vistas a la ría de Viveiro, en el Urban
Outra opción ideal para almorzar e con excelentes vistas á ría de Viveiro, no Urban XAIME RAMALLAL

Na Mariña hai varios establecementos (aquí consultamos algúns) onde arrincar o día con bo pé... gastronomicamente.

«É certo que vos almorzos están en auxe total. Nós queremos fomentar a parte doce e buscar máis opcións, xunto co noso café, que é de especialidade». Alejandro Balseiro. Urban (Viveiro)

Alejandro Balseiro, do Urban en Viveiro, empeza por unha materia prima esencial: «O café noso é de especialidade e iso é un punto de partida importante para empezar A partir de aí temos tostas ou bols de iogures con froitos, noces e mel ecolóxico, aínda que a xente vai case sempre ás primeiras». A que triunfa, sinala, é a de aguacate con ovo poché e tomate, sobre un bo pan. Outras son de queixo crema con noces e mel ou de Nutella con plátano, «tamén a de xamón con tomate sae moitísimo, ou a típica de manteiga e marmelada».

Las famosas tostas o tostadas de Café Fontana, en Viveiro, para desayunar
As famosas tostas ou tostadas de Café Fontana, en Viveiro, para almorzar XAIME RAMALLAL

«Para almorzar forte e ben» di un internauta suxerindo o viveirense Café Fontana, onde se pode elixir entre 10 ó 12 torradas, o seu principal reclamo. «As que máis resultan son as de aguacate con pavo e aguacate con salmón afumado», indica o seu responsable, Cova González, quen ve a clave do éxito en «os ingredientes» comezando polo pan: «Moitos pregúntanme onde o merco. En Máis que Pan, ao lado, na Praza de Abastos». Mientras, sigue ideando más posibles ricas combinaciones. La siguiente en la carta podría ser... «de crema de pistacho, plátano e mel».

«Non se se seguirá a moda ou se arrefriará pero ata agora a demanda foi esaxerada. ¡A fin de semana é tremendo¡» Paz Sabugal. Lugar do Sixto (Cordido-Foz)

«Daba almorzos, nada máis, a xente hospedada. Sen anuncialo, un sábado apareceron 50 a almorzar e o domingo, 68. A partir de aí, seguido», relata Paz Sabugal, de Lugar do Sixto en Cordido (Foz). Confirma o éxito da súa oferta: «Adoito ofrecer, para dous por exemplo, dúas marmeladas diferentes, manteiga e torradas, entre 4 e 5 variedades de salgado (pode ser tortilla de pataca, sándwiches e bocadillos ou focaccia con lombo de porco e pementos, hojaldre recheo de bonito ou de xamón e queixo, rolos de lombo con pementos...), unha bandexa de doce caseiro (biscoito, madalenas, galletas, torta de mazá, un día filloas, outro bolos de vento...), tomate con xamón e aceite de oliva, iogur caseiro que facemos aquí un día e outro froita». ¡Todo un súperdesayuno!

«Dous seises anos que levamos abertos, nos dous últimos a xente almorza máis fóra dá casa e fai quedadas». Dori González. Doce Lecer (Burela)

En Burela, cun «solete» de Repsol, Doce Lecer confirma mesmo que grupos xa quedan «para desaiunar», di Dori González, engadindo: «Os desaiunos subiron un peldaño». Explica que ofrecen «torradas variadas» e algunha nova cada semana. Triunfa «a típica de xamón con tomate» pero tamén as preparan de crema de cacao caseira con froitas ou de paté de bonito «tamén feito por nós». «Este ano metimos tamén a de crema de castaña e ademáis facemos filloas, tortiñas... Aínda que temos unha carta fixa, traballamos según a nosa imaxinación e a marcha según o que ofrece o mercado», remata. Teñen diferentes prezos, combinados con café, cacao, etcétera.

El Doce Lecer de Burela oferta una carta propia de desayunos, con precios variados, novedades cada semana y elaboraciones propias
O Doce Lecer de Burela oferta unha carta propia de almorzos, con prezos variados, novidades cada semana e elaboracións propias XAIME RAMALLAL

«Eu xa tiña a idea de dar vos almorzos antes de rematar a obra. Somos un referente». Lucía Canoura. Lugar dás Marías (Xove)

Desde Xove, Lugar dás Marías fixo tamén do almorzo un momento de homenaxe culinaria. Sobre todo no verán, esa oferta deu un impulso ao seu fermoso o seu café-xardín. «No noso almorzo de aldea _describe_ atopamos zume de laranxa, bol con froita do día, biscoito caseiro, requeixo de Lourenzá, pan de torta de trigo con marmelada ecolóxica e manteiga ou, como normalmente pide todo o mundo, con tomate natural raiado e xamón serrano, aparte de café, infusión ou chocolate». «É moi completo», di.

Celebrando mesmo despedidas de solteiro ou solteira e aniversario

«Tivemos un mes pechado por vacacións, e o primeiro día que traballamos chamaron seguido para reservar», indica Mari Paz Sabugal de Lugar do Sixto, apuntando que talvez o peche do lecer nocturno e a diminución das ceas puxo o foco nas mañás a nivel gastronómico. Mesmo alí se celebraron «despedidas de solteiro/a e aniversario vindo almorzar». Do mesmo xeito que no Lugar dás Marías, segundo apunta Lucía Canoura, quen manifesta que desde o minuto cero «a acollida foi brutal e medrando, chegando a atender a cen persoas almorzando aquí, entre as dez da mañá e a unha da tarde», debendo traballar desde un primeiro momento «con reserva»: «Todo require de persoal (chegamos a ser catro en cociña) e moita elaboración, ao facerse todo no momento». Confirma igualmente Alejandro Balseiro do Urban: «É tendencia total. É algo que queda, porque tamén é bo para a saúde e a xente cóidase máis».