O campanu do Eo, capturado en San Tirso, xa vai rumbo a Madrid

daniel gayoso SAN TIRSO / LA VOZ

A MariÑA

Pesa máis de 5 quilos e pescouno un madrileño, Federico de Lera na «Volta do Eo»

19 abr 2018 . Actualizado ás 07:53 h.

Federico de Lera, un experimentado pescador madrileño, foi onte o responsable da captura do campanu do Eo. Tardou en aparecer, máis de tres días, pero ao fin logrouse capturar un exemplar de máis de cinco quilos.

Tratouse do segundo salmón capturado en Asturias desde o inicio este domingo da tempada de pesca con morte. Eran as nove e cuarto da mañá cando picaba o exemplar ao terceiro lance e con culleriña. Todo sucedía na zona coñecida como “Volta do Eo”, a un par de quilómetros de San Tirso de Abres.

«Sacalo non custou nada. En cinco ou seis minutos estaba xa fóra. Coleteó en superficie, pero debeuse cansar pronto e sacámolo en pouco tempo», explicaba onte Federico de Lera, cheo de orgullo, non era para menos.

Aínda que non é a primeira vez que este pescador se fai cun campanu. No ano 87 logrou tamén o primeiro salmón do Eo, unha sorte que resulta comprensible se temos en conta que leva pescando neste río desde hai máis de 40 anos.

«Pescar o campanu é unha sensación extraordinaria -relataba-. Hai que ter en conta que somos moitas canas no río e que só unha persoa pode ter a sorte de sacar o primeiro exemplar da tempada», asegurou.

Precisamente este exemplar de salmón, tan prezado, non poderá ser poxado porque a normativa da poxa de Cornellana non o permite, polo que viaxará a Madrid para ser degustado por Federico e os seus achegados.

En 2016 e 2017 saíu o primeiro salmón de Asturias das augas do río Eo. Este ano non houbo sorte, viaxando o protagonismo ao río Sela. Alí capturouse o campanu, un exemplar de sete quilos poxado por 11.900 euros nin máis nin menos a un restaurante asturiano. O domingo dicía o afortunado pescador, «que lograr capturar o primeiro campanu é coma se a un tocáselle a lotería: 11.900 euros».