O veto á pataca na Mariña pon en perigo moitos negocios especializados

Lucía Rey
lucía rei VIVEIRO / LA VOZ

A MariÑA

PEPA LOSADA

A Xunta di que a praga «está controlada», pero este ano volverá prohibir plantala

16 ene 2018 . Actualizado ás 05:00 h.

No calendario agrícola mariñán o final do Nadal marca o inicio do ciclo da pataca coa plantación das «patacas do cedo», unha variedade temperá -colléitase en maio ou xuño e é idónea para facer tortilla- que na costa se dá moi ben posto que as xeadas do inverno non son tan fortes como no interior. Ou mellor devandito, marcaba, posto que a prohibición da Xunta de Galicia no 2017 de plantar patacas para erradicar a praga de couza guatemalteca deu ao traste cos plans de centos de pequenos produtores da comarca, que en moitos casos só a cultivaban para autoconsumo. Pero de paso, o veto pon en perigo o futuro de numerosos negocios especializados na venda de sementes, abonos, insecticidas ou apeiros de labranza, cuxas vendas se derrubaron ata nun 50%. «A semente dá un beneficio, pero ao final non é ou máis importante nin moito menos, xa que a pataca conleva moitas cousas ao longo do ano. Desde abonos e fungicidas, a botas de calzado, ferramentas... É unha cadea», expoñen no Agricentro dá Costa, en Viveiro, que ata o ano pasado vendía entre 20 e 25 toneladas de semente de pataca.

Desde a Consellería do Medio Rural indicaron onte que «un ano despois de detectarse a necesidade de prohibir plantar pataca debido á prensenza dá couza guatemalteca en Galicia, a praga está controlada nos 31 concellos nos que se declarou inicialmente». Con todo, o Goberno autonómico prorrogará a prohibición este ano posto que a praga «non está erradicada». «Falamos dun proceso que dura un mínimo de dous anos», avanzaron as mesmas fontes.

A pataca francesa está a substituír á autóctona nos mercados de toda a comarca

A pataca de orixe francesa está a substituír á pataca autóctona en mercados e puntos de distribución da comarca. A situación era impensable hai algúns anos, cando a produción local era relativamente importante, pero converteuse en real debido á praga da couza guatemalteca. «Este ano a maior parte vén de Francia», apuntaron onte desde unha empresa que distribúe en distintos municipios da costa de Lugo. Con todo, nalgunhas froiterías, supermercados e tendas especializadas é posible atopar pataca galega procedente de municipios como Coristanco. «As de consumo están máis baratas que nunca. Hai sacos de 25 quilos desde 6 e 7 euros», comentaron nun negocio viveirense. Nalgunhas cadeas de supermercados, a bolsa de dez quilos cotizábase onte a 3,25 euros.