Cal ten máis lista de espera?

Ao SOL

Óscar Vázquez

Ata o 31 de agosto é imposible cear un sábado en Culler de Pau; nos restaurantes máis soados de Galicia tardan dúas semanas en dar mesa

16 jul 2019 . Actualizado ás 13:55 h.

A alta gastronomía galega nunca antes suscitara tanta curiosidade. Ao interese da poboación local e, por suposto, dos turistas por comprobar as marabillas dos produtos que aquí se traballan, súmase o indiscutible empurre que, duns anos a esta parte, déronlle chefs como Lucía Freitas, Javi Oleiros ou Kike Piñeiro á cociña da esquina noroeste peninsular. O pelotazo compróbase facilmente. De feito, basta con realizar unha chamada e intentar reservar unha mesa para catro persoas un sábado en dez dos locais mellor valorados de Galicia. A febre por descubrir que se esconde tras uns menús que, na súa maioría, non están ao alcance de todos os petos non dá tregua nin no verán, e iso que a tempada estival non é o momento de máis traballo destes restaurantes.

Pero dá o mesmo. Se un ten plans para cear un sábado na maioría de estrelas Michelin da comunidade terá que, ou cambiar de día, ou ser paciente. Tras unha sondaxe realizada o xoves 11 de xullo, de todos os establecementos nos que se pediu mesa (os mellor valorados pola crítica e polos usuarios en páxinas especializadas) só en The Othilio Bar, en Vigo, era posible cear o sábado 13 de xullo. Por suposto, en ningún local ofrecían a posibilidade para cear o sábado anterior. Todas as mesas estaban xa apalabradas. Chama a atención que neste local da cidade olívica, que exalta o produto galego desde unha óptica desenfadada, sexa relativamente doado conseguir oco, pois noutras estacións é unha misión case imposible.

Unha excepción estival

Hai que agardar ata o sábado día 20 para poder probar as marabillas de Casa Solla, Árbore dá Veira, A Tafona, Yayo Daporta, Maruja Limón e A Horta do Obradoiro; todos, restaurantes cunha estrela Michelin a excepción do último mencionado. Está claro que a pesar de que nesta época do ano os reis da mesa adoitan ser pratos máis profanos, como a tortilla, o gazpacho ou a ensaladilla, galegos e foráneos ráscanse o peto sen miramientos para inmiscirse nas mellores propostas gastronómicas da comunidade. E iso que os prezos medios oscilan entre os 60 e os 90 euros nos locais bendicidos pola guía francesa.

Ata o 27 de xullo terán que agardar dúas parellas ou catro amigos que queiran cear un sábado en Terreo: o local de moda na Coruña que, en escasas semanas, conseguiu ser o número 1 de TripAdvisor na cidade. Situado no antigo local de Árbore dá Veira (este restaurante agora atópase no Monte de San Pedro) converteuse nun referente na cidade e moitos ansían conseguir mesa canto antes, aínda que os herculinos son máis de terraza e cana cando o sol fai acto de presenza. Pero é certo que non son poucos os foodies que saben que, no inverno, é unha tolemia conseguir unha reserva un sábado neste local sen ter que agardar un mes.

Galicia no top

Precisamente 30 días é o que fai agardar o restaurante Pepe Vieira aos seus futuros comensais. Se a chamada para facer a reserva efectuouse un 4 de xullo, a interlocutora advertiu que, un sábado, era imposible conseguir mesa antes do 3 de agosto. Está claro que o local do reputado chef, situado en Poio, segue sendo un dos grandes reclamos gastronómicos da comunidade. E ejemplifica á perfección a saneadísima situación que vive a cociña das terras de Breogán. De feito, xa se publicaron informes, como o da consultora especializada Dinamiza, que revelan que Galicia é a comunidade de España con máis atractivo gastronómico para os turistas.

No entanto, é Culler de Pau, capitaneado por Javi Oleiros, o que sin duda acapara máis interesados. Para cear o penúltimo día da semana no enclave único do Grove no que está situado este restaurante, a paciencia debe ser nosa mellor aliada. Non é posible conseguir unha mesa un sábado ata o 31 de agosto. É dicir, case dous meses despois de ter solicitado a reserva (lembremos, a chamada realizouse o xoves da pasada semana). Os delicadísimos e saborosos pratos de Oleiros atraen a innumerables curiosos de dentro e fóra da comunidade galega, a pesar de que non todos conseguen pasar un par de horas nunha das cobizadas mesas do local.

Tal é o atractivo que ven moitas na cociña deste xenio dos fogóns e o seu equipo que, de feito, é o único restaurante galego que se coa entre os 35 españois con máis lista de espera. Concretamente sitúase no posto 20 do ránking, cunha espera media de 6 semanas no 2018. Dentro do panorama do conxunto do país, levan a palma tres dos restaurantes que sempre están no foco mediático. En terceira posición deste ránking só apto para pacientes atópase o restaurante Kiro Sushi. Baixo a tutela de Félix Jiménez e situado en Logroño, o pasado ano tivo unha media de espera de 7 meses. Aí é nada. Esta situación faise aínda máis desesperante se un quere saber que se sente no excéntrico DiverXo e, sobre todo, como saben as arriesgadísimas mesturas de Dabiz Muñoz. Para conseguir mesa no restaurante madrileño a espera faise case insoportable: 8 meses e tres semanas.

Como era de agardar, é o restaurante dos irmáns Roca, O Celler de Can Roca (varias veces elixido o mellor do mundo segundo The World's 50 Best Restaurants) o que máis expectación suscita. A pesar de que o menú oscila entre os 180 e os 2050 euros. Para poder gozar das delicias desta casa de Xirona hai que agardar 11 meses.

PEPE VIEIRA

Espera para cear un sábado:

30 días

CASA SOLLA

Espera para cear un sábado:

16 días

ÁRBORE DÁ VEIRA

Espera para cear un sábado:

16 días

A Tafona

Espera para cear un sábado:

16 días

YAYO DAPORTA

Espera para cear un sábado:

16 días

MARUJA LIMÓN

Espera para cear un sábado:

16 días

OTHILIO BAR

Espera para cear un sábado:

9 días

TERREO

Espera para cear un sábado:

23 días

CULLER DE PAU

Espera para cear un sábado:

58 días

A Horta DO OBRADOIRO

Espera para cear un sábado:

16 días