Os oliveirais de Quiroga: comeza a colleita da oliva

A meteoroloxía obrigou a atrasar o inicio da recollida de olivas no sur da provincia de Lugo, pero os produtores esperan unha campaña satisfactoria

Comeza a colleita da oliva A meteoroloxía obrigou a atrasar o inicio da recollida de olivas no sur da provincia de Lugo, pero os produtores esperan unha campaña satisfactoria

monforte / a voz

Tal como ocorreu coa vendima, a recollida da oliva no municipio lucense de Quiroga viuse atrasada por mor das raras condicións meteorolóxicas deste ano. Nos oliveirais da adega Mondelo -na parroquia de Bendollo-, o labor arrincou o pasado fin de semana, uns quince días máis tarde que na anterior campaña. O responsable da empresa, Manuel Mondelo, cre con todo que a colleita non se verá afectada e que poderá considerarse como normal. «Calculo que faremos entre 1.800 e 2.000 litros», augura.

Noutros tempos, recorda Mondelo, a colleita en Bendollo levaba a cabo entre decembro e xaneiro e a oliva non se empezaba a moer -nun muíño tradicional onde había que facer quendas- ata que estivese recollida na súa totalidade. A modernización e a industrialización desta actividade, así como a procura dun produto de maior calidade, levaron a adiantar as datas. O produtor quirogués estima que o labor pode estar terminada entre o 10 e o 15 de decembro. «Tamén hai xente que empeza a recoller algo antes ou despois -puntualiza-, e hai quen colle as olivas case verdes e outros que esperan ao final de todo».

A expensas da choiva

O ritmo da colleita, sinala Mondelo, verase condicionado pola meteoroloxía, xa que con choiva non se pode recoller a oliva. «Pero isto non corre tanta présa como a uva, e se non se pode recoller un día faise outro, e aínda temos todo este mes e o de decembro», apunta.

A diferenza do que se facía antes, agora a oliva é procesada inmediatamente despois da recollida para evitar que fermente e que o aceite se oxide. Si vén moi mesturada coas follas de oliveira, pasa en primeiro lugar por unha máquina limpadora para separar o froito. Si non é así, vai directamente a unha lavadora na que se eliminan impurezas e corpos estraños que poden ir pegados ás olivas. Despois son trituradas nun muíño eléctrico e a pulpa resultante pasa a unha centrifugadora que separa o aceite do produto residual, coñecido como alpechín.

Unha vez concluída a parte inicial do proceso, explica Mondelo, o aceite almacénase ata que se dean unhas boas condicións de temperatura para pasar por varios filtrados. «Mentres vai frío, o aceite está condensado, non se move e non lle baixan as impurezas», sinala. Esta última parte adoita realizarse entre marzo e maio, cando a temperatura ambiente alcanza polo menos uns vinte graos.

Diferentes variedades

Nos oliveirais da adega Mondelo hai actualmente unhas 20.000 árbores que producen diversas variedades de froito. «Nós temos sobre un 50 % de oliva do país, un 35 % de picoal, un 5 % de arbequina e o resto son outras variedades como a redondeta e a grega», sinala. Ao seu xuízo, a arbequina produce un aceite máis suave que o resto. «Nas demais non encontro grandes diferenzas, e o que fai realmente particular o aceite é o clima e a terra», engade.

Para producir un litro de aceite necesita entre seis e sete quilos de froito. «Se se recolle máis tarde, a oliva rende máis e só se necesitan catro ou cinco quilos para extraer un litro, pero o aceite sae de mellor calidade coa que se colleita agora», comenta.

O aceite que sae dos oliveirais de Manuel Mondelo, como o dos demais produtores da comarca de Quiroga, non se utiliza para fritir, senón que se consome en cru como aderezo de alta calidade. «O que producimos nós véndese sobre todo en tendas de delicatessen», indica o adegueiro. Na súa maior parte -agrega- distribúese no mercado galego, en lugares como Lugo, Ourense, A Coruña, Santiago, Vigo e Pontevedra. De forma máis excepcional véndese tamén fóra de Galicia, en Madrid, Bilbao ou Zaragoza. «Algunha vez tamén mo pediron desde Suíza», conclúe.

Coñece toda a nosa oferta de newsletters

Creamos para ti unha selección de contidos para que os recibas comodamente no teu correo electrónico. Descobre o noso novo servizo.

Votación
16 votos
Comentarios

Os oliveirais de Quiroga: comeza a colleita da oliva