A agricultura ecolóxica galega xa xera un negocio de case 60 millóns

m. hevia REDACCIÓN / LA VOZ

ECONOMÍA

ALBERTO LOPEZ

Carnes e lácteos certificados acaparan a maior parte dun mercado que empeza a orientarse cara á exportación

17 abr 2018 . Actualizado ás 10:51 h.

Superficie, produtos, operadores, vendas... Todos os marcadores sobre a evolución da agricultura ecolóxica de Galicia sobresaen en verde. No último exercicio, o 2017, presentado onte polos responsables do consello regulador á Consellería do Medio Rural, os datos son categóricos: con case 32.000 hectáreas de chan galego, un 15 % máis que no exercicio anterior, destinadas á produción ecolóxica facilmente o sector poderá cumprir as expectativas da Administración galega de habilitar dentro de dous anos 8.000 hectáreas máis, ata acadar as 40.000, a este tipo de cultivos certificados, tal e como expuxeron onte o presidente, Francisco López Valladares, e a conselleira Ángeles Vázquez.

O crecemento en superficie non foi igual en todas as provincias. Se a expansión na Coruña (25,4 %) e Lugo (7,21%) resulta notoria, os cambios máis substanciais ofreceunos Pontevedra, que, en apenas un ano, triplicou (303,6 % máis) a extensión inscrita para estes cultivos.

E ao aumento de superficie e de produción engádese un incremento das vendas de ata un 49 % só no último exercicio, excedendo os 59 millóns de euros, segundo o informe do consello regulador feito público.

Por produtos, os maiores repuntes déronse en cereais (146 %, ata 5,4 millóns), en froiteiros (126 %, ata 1,58 millóns) e en aceites (105 %, ata 1,46 millóns). Os peor parados han resultados os tubérculos, afectados pola praga da couza guatemalteca.

A Coruña e Lugo concentran as principais plantacións de hortalizas, pasto e millo para forraxe, reservándose Ourense as mellores cifras en cultivo de cereais, como o trigo e o centeo, que acaparan o 45 % de todas a produción certificada.

Fontes de Craega  (Consello Regulador dá Agricultura Ecolóxica) recoñeceron non dispor de datos en materia de emprego, pero calculan que o sector podería xerar uns 10.000 postos de traballo.

O organismo tamén fixo especial mención ao produto certificado de orixe animal: que representa o 54,66 % das vendas de artigos elaborados. Á vez, gañan peso os operadores, algo que valora como «moi importante» porque «son os que poñen os produtos nos lineais» dos supermercados. Respecto das preferencias do mercado, Galicia segue sendo a principal destinataria dos produtos hortícolas, mentres que os lácteos, sidras, viños, conservas e castañas teñen un mercado máis internacionalizado, fundamentalmente Europa, Estados Unidos, Suíza e Xapón. As carnes certificadas maioritariamente viaxan a distintos destinos da xeografía española.

Pola súa banda, a conselleira de Medio Rural destacou que está elaborando un plan estratéxico sobre agricultura ecolóxica cun orzamento de 4,3 millóns de euros para os próximos anos co fin de fomentar dese tipo de cultivos.