Patrocinado por Patrocinadopor

Viños ao ritmo dos ciclos lunares

Paula Sabajanes BUENOS AIRES / LA VOZ

AGRICULTURA

paula sabajanes

Unhas 20 adegas arxentinas desterran o uso de químicos e réxense pola rotación do satélite para elaborar uns caldos cuxa produción se inspira nos usos da agricultura tradicional

14 ene 2018 . Actualizado ás 04:59 h.

Un puñado de adegas arxentinas decidiron apostar con forza pola sabedoría da agricultura tradicional. E con éxito, pois xa lograron exportar case todas as botellas dos seus viños biodinámicos a Europa e Estados Unidos, onde a demanda destes caldos certificados non para de crecer. Trátase dunha vintena de produtores que rexeitan o uso de químicos. Non utilizan pesticidas nin fertilizantes, organizan as tarefas agrícolas cos ciclos lunares e seguen a filosofía holística, que entende ao home e á natureza como unha unidade en interacción constante. Enterran cornos de vaca con guano e un preparado con sílice que dá un compost que canaliza a enerxía cósmica á uva. Estes caldos, ademais de orgánicos, son produto do coñecemento ancestral. Contan con estritos controis de calidade e o seu volume xa case acada o 1 % da industria vitivinícola arxentina, a sexta en produción a nivel mundial.

«Queremos implementar nas mellores zonas vitícolas de Mendoza solucións agroecológicas capaces de recuperar o verdadeiro carácter agrocultural do viño arxentino», explica Juan Pelizzatti, socio xerente de Chakana Wines, que se iniciou no 2002 como un proxecto de viticultura convencional e dez anos despois atopou na certificación biodinámica «a única alternativa para unha aproximación agroecológica, humanista e sistémica ao viñedo». Eles son pioneiros neste método de produción no país austral. No 2016, a súa leira Nuna, de 80 hectáreas, en Agrelo obtivo o selo internacional. «Todos os viños que producimos nesta propiedade poden contar con certificación biodinámica, aínda que non todos os nosos importadores desexan ofrecelos dese xeito», razoa. Chakana produce ao ano preto dun millón de botellas cunha facturación duns 3.400.000 euros. Exporta xa o 60 % da súa produción.

Sentido espiritual

Estes adegueiros seguen as teorías do austríaco Rudolf Steiner, creador da Antroposofía, que concibe os viñedos como un ecosistema independente onde os seres vivos e os astros deben convivir en equilibrio. «Steiner di que a agricultura biodinámica é o sentido espiritual do cultivo da terra», argumenta Alejandro Bianchi, fundador de Leira Dinamia. Leste descarta calquera tipo de esoterismo e defende o sustento científico da influencia da lúa nos procesos da natureza. «Se imos cultivar, vai ser tres días antes ou tres días despois da lúa chea, cando os líquidos están na parte máis alta da planta», detalla.

Juan Buzzio, xerente de Demeter Arxentina, encargada de conceder as certificacións internacionais para os viños biodinámicos, ve nestes produtos un nicho de mercado de crecente importancia. «Estes viños arxentinos véndense en Alemaña, Finlandia, Francia e Estados Unidos. Nos últimos dous anos tiveron un crecemento exponencial e son un mercado en desenvolvemento», augura.

Segundo Buzzio, agora mesmo existen dez adegas arxentinas que contan coa certificación Demeter aprobada e outras dúas están en proceso de transición do método agrícola convencional, aínda que existen outros produtores que tamén practican este sistema, pero «polo seu tamaño ou mercado non necesitan certificar».

Arxentina é o sexto produtor mundial de viño, con 11,8 millóns de hectolitros por ano, e ocupa o sétimo chanzo global en superficie plantada, con máis de 230.000 hectáreas cultivadas con malbec (21 %), cereixa (15 %), bonarda (10 %), criolla grande (8 %), cabernet sauvignon (8 %), syrah (7 %), pedro giménez (6 %) e o 25 % restante con outras varietales. Esta industria xera máis de 106.000 postos de traballo directos e uns 280.000 indirectos nas máis de 900 adegas activas en 12 provincias arxentinas.