Como se debe beber o mellor veu do mundo

YES

ANGEL MANSO

CUESTIÓN DE BURBULLAS Hai tres rexións que se disputan a honra de elaborar o rei dos viños: Xerez, O Porto e Champaña. Desta última veñen os espumosos máis famosos e glamurosos do mundo, uns caldos que non sempre libamos co respecto debido. Dous embaixadores da champaña ensínannos o modo correcto de facelo.

27 may 2017 . Actualizado ás 05:30 h.

O dos Paadín non é normal. Apenas existe un centenar de persoas en toda Europa que ostenten o título de Ambassadeurs du Champagne, que outorga estritamente o consello regulador da que probablemente sexa a zona vinícola máis famosa do mundo. Deses cen expertos, dez están en España. E algún tipo de maxia xenética quixo que dúas deles sexan pai e fillo e da Coruña. «O de Luis e Alejandro é un caso único, non se deu en ningún outro punto de Europa», admite Nuria Gené, responsable do Bureau du Champagne en España, que a pasada semana estivo a acompañar aos Paadín nunha masterclass sobre estes espumosos que impartiron no restaurante Miradoiro de San Pedro da Coruña.

A cousa deu para moito, tanto para aprender o método de elaboración destes viños como para romper uns cantos mitos sobre o seu consumo. Porque no servizo está boa parte do segredo da champaña. A todos nos encantan as burbullas, pero, sabemos realmente bebelas? Para facelo dun modo correcto, ante todo, debe mostrarse o debido respecto: «Estamos ante uns viños cuxo consello regulador ten máis de 300 anos de historia», apunta Luis, o patriarca da saga, que recoñece que se chegou a embaixador da champaña é «por puro vicio, adoro estes espumosos que che permiten gozar de calquera acompañamento: é o viño máis adaptable a calquera tipo de maridaxe».

SEMPRE TULIPA

E cando un se mete na boca un anaco de historia ten que facelo con certa solemnidade. Ou, polo menos, sen estragar o grolo. Para iso hai que ter en conta certos parámetros ao redor dos cales se creou moita mitoloxía. En primeiro lugar, a copa. Inclinámonos pola anticuada Pompadour -esa que, conta a lenda, moldeouse a imaxe e semellanza dos peitos de Madame Pompadour-, as tipo frauta ou tulipa ou por unha copa convencional de viño? Hai unha tendencia moi en boga ultimamente que é a de beber champaña en copa de viño, para que se abra máis e permita así gozar do caldo en nariz: «É un erro. Os aromas nos viños espumosos transpórtaos o carbónico, así que non necesita que se abra. É máis, unha copa aberta permitirá que se escape o carbónico ao seu contacto coa atmosfera», explica Alejandro (fillo de Luis). Así que a elección óptima sería sempre a copa alongada e estreita de tulipa ou, na súa falta, a aínda máis longa de frauta, que van permitir que as burbullas nos cheguen intactas ata a boca.

Isto non é un simple capricho ou unha cuestión estética: «Acaban de facer recentemente un estudo na Universidade de Reims, que é a capital da champaña, que se pronuncia neste sentido e refuga a utilización de copas de viño para tomar espumosos», matiza Alejandro. E seguimos falando de burbullas, que son a clave deste ouro líquido. Pero, ollo, que non por presentar máis burbullas en copa vai ser mellor a champaña: «A xeración de burbullas adóitana provocar restos de fibras de algodón co que se secou a copa, por iso é mellor usar liño», advirte Alejandro. E para que non perda forza, debe inclinarse a copa levemente á hora de servirse. Seguindo estes consellos e vixiando a temperatura de servizo, xa estamos listos para gozar do mellor viño do mundo.