Anemones galegas, po de polbo de Almería e sidra de xeo

ana montes MADRID / E. LA VOZ

SOCIEDADE

anemonah

O XXXI Salón de Gourmets presentou onte os produtos máis insólitos

26 abr 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

Que ten que ver o chef italiano Andrea Tumbarello no xurado da mellor ensaladilla rusa de España do XXXI Salón de Gourmets coa presentación do libro A pizza é alta cociña do chef pizzero de Tomelloso Jesús Marquina? O mundo está revolto, ou globalizado, por iso a ninguén lle vai a estrañar que na Feira Internacional de Alimentos e Bebidas de Calidade, que se celebra en Madrid ata mañá, os mochis de Mochi Queen -bolitas doces xaponesas a base de arroz glutinoso- veñan de Alacante, terra de arroces mediterráneos. Despista con todo que o po de polbo deshidratado de Mare Siccus, un dos 1.300 novos produtos máis admirados, non veña das rías galegas senón de Almería . Non é unha miraxe froito do deserto de Tabernas, senón produto deste secadero de Adra que pulverizando o cefalópodo logrou concentrar todo o seu sabor facéndoo doado de fundir cunha vinagreta ou unha pasta.

Obstinadas en ir un paso máis aló, as 1.600 empresas queren sacar os pés do testo para seguir competindo no concorrido sector da gastronomía. Así, Ana Portals, chef executiva do grupo A Curtidoría, levará hoxe aos show cooking da Consellería do Mar tres produtos aínda inusitados. A cociñeira servirá un menú con snack de abalón lañado -orellas de mar-, vermú e emulsión de alga codium, unha ensalada de anemones en sangue de galego (escabeche) con pataca I.G.P e un crumble de castaña con xeado de queixo afumado San Simón e xel de doce de marmelo. Imaxinación ao poder cando o produto é tan bo como as mazás do lagar asturiano de Cortina que, conxelando o mosto e alongando a fermentación, presentaron onte a súa sidra de xeo para tomala «ao fino», como en Andalucía .

Queixarías da provincia de Lugo, recoñecidas con varios premios

A pegada que deixou onte Galicia no Salón de Gourmets foi máis que notoria. No multitudinario evento, queixos de Santo André, de Castroverde; Prestes, de Vilalba e Airas Moniz, de Chantada , que figuran entre os mellores de España valéronlles ás súas queixarías premios en tres categorías.

Santo André, da denominación de orixe Ou Cebreiro, que dirixe Carlos Reija Fernández, recibiu o primeiro premio na categoría vaca nova e tamén o segundo na de afinados lácticos. Queixería Prestes, de Vilalba, quedou segundo na categoría de queixos azuis coa súa marca Lara&Sara. En pasta branda conseguiu o terceiro premio Airas Moniz, de Chantada.

Ademais, a xornada serviu para consagrar, dentro do campionato nacional Estrella Galicia de tiraxe de cervexa, ao mellor tirador de España, título que recaeu no asturiano Martín Galán. Entre os finalistas atopáronse Iván Eijo, do mesón do Río Sor, en Ortigueira , e Esteban Seoane, do bar Ou' Porrás, en Vilalba.