Manuela Juárez: «O leite non engorda. De feito, é boa para baixar de peso»

nacho branco REDACCIÓN / LA VOZ

SOCIEDADE

A profesora de Investigación do Instituto de Ciencias da Alimentación do CSIC cre que «o consumo lácteo descendeu e estamos por baixo da media da UE desde o 2000»

26 dic 2015 . Actualizado ás 05:00 h.

A química e profesora de Investigación do Instituto de Ciencias da Alimentación do CSIC Manuela Juárez, e vicepresidenta do comité asesor de Infraestruturas Singulares do Ministerio de Ciencia e Innovación, converteuse nunha defensora dos lácteos, alimentos que recibiron tantas críticas que moitos cidadáns os substitúen por sucedáneos que consideran máis sans.

-En que momento atópase o consumo de lácteos en España?

-Hai anos consumíase máis leite que en Europa, e cara ao 2000 inxeríanse 116 quilos por habitante e ano. Agora só 82. Descendeu bastante, aínda que si se consumen máis derivados lácteos, pero isto non chega a compensar o bajón no consumo de leite líquido.

-A que se debe o descenso?

-Houbo un envorco cara aos produtos fermentados, sobre todo en rapaces que cambian o vaso tradicional de leite. Antes consumíase leite con 3.2 gramos de graxa, agora ten 3.5, o que a converte en algo máis pesada, por iso inxérese máis desnatada e semi. Tamén a diversificación de produtos lácteos influíu no descenso.

-Por que é necesaria o leite?

-É a base fundamental da nosa alimentación. Non é que sexa imprescindible, de feito, algunhas culturas non a toman, pero comen espiñas de peixe para cubrir as súas necesidades de calcio. Ten unha ampla gama de nutrientes e minerais (vitamina D, magnesio, potasio, proteínas, lactosa...), e é imprescindible nunha dieta equilibrada.

-E os derivados do leite?

-Son interesantes para consumir, pero non poden suplir nunca ao leite. Os derivados vexetais incorpóranse, pero no leite están en estado natural. Hoxe existen leites sen lactosa. Aínda con intolerancia, non hai que deixala de inxerir, principalmente en iogures e queixos, cuxa lactosa é máis doado de asimilar.

-Por que é boa o leite?

-É vital porque ata o final da adolescencia permite aumentar a masa ósea. A partir dos 30 anos non aumenta, pero coa súa inxesta os problemas de perda de masa diminúen. Unha persoa debería tomar tres ou catro racións diarias de lácteos.

-Hai que apartala da dieta se se quere estar a liña?

-O leite non engorda. É mentira. As seroproteínas que inclúe sacian, por iso son boas para baixar de peso. Ademais, o leite enteiro ten acedos grasos que cando se consumen non se sintetizan de novo e non se engaden ao tecido adiposo.

-Se me privo dos lácteos, que pode ocorrer?

-Ademais de incidir negativamente na saúde ósea e dental, perde as vantaxes que ten. As seroproteínas posúen un papel central na mellora da hipertensión e en de a resistencia á insulina, entre outros beneficios.

-Desnatada, semi ou enteira?

-Ás veces pregúntanme que lle damos aos nenos. ¡Enteira, por Deus! Ten acedos grasos que os menores de 5 anos toleran pola súa capacidade antimicrobiana. Desde que nacemos, tras o leite materno nos primeiros 6 meses, hai que seguir tomándoa. É necesaria unha maior formación nutricional, e deberíase introducir no ensino.

-Ademais de lácteos de orixe vacúa, hai outros, por que non vemos outros leites?

-Culturalmente optamos pola de vaca, pero hai outras moi boas. En Zamora xa existe leite Uht de ovella. É bo diversificar o consumo.