E se o sal non fose a culpable da tensión alta?

Europa Press

SOCIEDADE

Un estudo pon en dúbida os límites de sodio recomendados polas actuais Guías Alimentarias en Estados  Unidos

25 abr 2017 . Actualizado ás 19:00 h.

Un novo estudo que seguiu a máis de 2.600 homes e mulleres durante 16 anos atopou que consumir menos sodio non se asocia con presión arterial máis baixa. Os novos achados poñen en dúbida os límites de sodio recomendados polas actuais Guías Alimentarias para os Estadounidenses.

A doutora Lynn L. Moore, profesora asociada de Medicina na Facultade de Medicina da Universidade de Boston, nos Estados Unidos, presentará a nova investigación nas Sesións Científicas e Reunión Anual da Sociedade Estadounidense de Nutrición durante a reunión de Bioloxía Experimental 2017, que se celebrará ata este mércores en Chicago, Estados Unidos.

«Non vimos ningunha evidencia de que unha dieta baixa en sodio tivese efectos beneficiosos a longo prazo sobre a presión arterial -afirma Moore-. Os nosos achados súmanse á crecente evidencia de que as recomendacións actuais para a inxesta de sodio poden estar equivocadas». Nas Directrices Dietéticas para os Estadounidenses para 2015-2020 recoméndase limitar a inxesta de sodio a 2.300 gramos ao día para as persoas sas.

Para o estudo, os investigadores seguiron a 2.632 homes e mulleres de 30 a 64 anos de idade que formaban parte do Framingham Offspring Study. Os participantes tiñan presión arterial normal ao comezo do estudo, pero, durante os seguintes 16 anos, os autores atoparon que os que consumían menos de 2.500 miligramos de sodio ao día tiñan unha presión arterial máis alta que os que inxerían maiores cantidades de sodio.

O potasio, importante para diminuír a presión arterial

Outras grandes análises publicadas nos últimos anos han atopado o que os investigadores chaman unha relación en forma de 'J' entre o sodio e o risco cardiovascular, é dicir, as persoas con dietas baixas en sodio (segundo o recomendado polas Directrices Dietéticas para os Estadounidenses) a inxesta de sodio (por amais da inxesta habitual da estadounidense media) tiñan maiores riscos de enfermidade cardíaca.

Aqueles con o menor risco seguían inxestas de sodio media, que é a gama consumida pola maioría dos estadounidenses. «Os nosos novos resultados apoian estoutros estudos que cuestionaron a sabedoría sobre a inxesta dietética de sodio baixa na poboación en xeral», sinala Moore.

Os investigadores tamén atoparon que as persoas participantes na análise que tomaban maiores cantidades de potasio, calcio e magnesio mostraron unha presión arterial máis baixa a longo prazo. No estudo Framingham, as persoas con maior inxesta combinada de sodio (3.717 miligramos por día en media) e potasio (3.211 miligramos por día en media) tiveron a presión arterial máis baixa.

«Este estudo e outros sinalan a importancia dunha maior inxesta de potasio, en particular, na presión arterial e, probablemente, os resultados cardiovasculares -destaca Moore-. Agardo que esta investigación axude a reorientar as actuais guías alimentarias para os estadounidenses sobre a importancia de aumentar a inxesta de alimentos ricos en potasio, calcio e magnesio co propósito de manter unha presión arterial saudable».

Moore considera que é probable que un subconjunto de persoas sensibles ao sal beneficiaríanse da diminución da inxesta de sodio, pero sinala que fai falta máis investigación para desenvolver métodos máis doados para detectar a sensibilidade ao sal e para determinar as directrices adecuadas para as inxestas de sodio e potasio neste grupo de persoas sensibles ao sal.