MARTINA MISER

As previsións para a colleita na D. Ou. Riás Baixas son excelentes. As condicións meteorolóxicas poden adiantar a vendima á primeira quincena de agosto

18 jul 2017 . Actualizado ás 12:54 h.

As actuais condicións meteorolóxicas, cun verán caloroso e seco, poden propiciar o maior adianto coñecido dunha vendima na Denominación de Orixe Rías Baixas, segundo as previsións que actualmente manexan as principais adegas desta comarca vitivinícola. Podería ocorrer que inmediatamente despois de pechar as casetas da Festa do Albariño no Paseo dá Calzada en Cambados, a principios de agosto, comécese a vendimiar na comarca do Salnés. Unha situación singular, en coincidencia coa «capitalidade» especial que este ano goza a vila cambadesa como Cidade Europea do Viño 2017 para maior impulso do enoturismo.

Mentres, miles de viticultores de toda a provincia agardan o pistoletazo de saída para iniciar a colleita. As expectativas son excelentes, novamente, segundo os cálculos que manexa o Consello Regulador da D. Ou. Agárdase manter, mesmo, incrementar a tendencia de 2016. Un dato definitivo é o número de contraetiquetas que o organismo regulador despachou despois de certificar a calidade dos caldos: máis de 30 millóns de adhesivos. Téñase en conta que cada botella dun viño Rías Baixas debe levar unha desas contraetiquetas que certifican calidade, orixe e produción.

O buque insignia da D. Ou.

As firmas máis grandes do sector como as pequenas adegas se aprestan para iniciar unha vendima con moito adianto. Así por exemplo se pensa na cooperativa Martín Códax que constitúen 270 socios e que neste momento é o buque insignia do ámbito Rías Baixas. Esta adega aglutina o 20 % da produción de albariño e converteuse na principal exportadora de viño da Denominación de Orixe. Move anualmente cinco millóns de quilos de uva, procedentes de miles de minifundios en correspondencia coa dispersión da propiedade rural, pura marca Galicia. Tal é a atomización das leiras que participan a cooperativa que obrigou aos técnicos de Martín Códax a idear sistemas de control baseados nos avances da aeronáutica. De modo que agora empregan voos tripulados e outras veces con drones para controlar desde o aire, o grao de maduración da uva nas diferentes parcelas.

Por esta razón as familias propietarias das leiras que abastecen á adega xa non se estrañan de ver sobrevoar eses trebellos sobre as súas terras. Este desenvolvemento tecnolóxico impensable hai 20 anos, permitiu que se faga un mapa de cores que nos dá a posibilidade de coñecer diferentes categorías, calidades de uva e mesmo, os tempos de maduración en cada parcela. Con isto os enólogos fan con moita máis precisión os seus viños. Uns máis tropicais, outros minerais, máis ou menos salinos... Por outra banda permítenos tamén xestionar as viñas para coñecer e aproveitar as mellores de cada zona», segundo explica Juan Vázquez Gancedo, director xerente da cooperativa desde fai dez anos e artífice da espectacular progresión que Martín Códax experimentou.

Hai que ter en conta que toda esa inxente cantidade de cepas é a clave para producir 3,5 millóns de litros de viño que exportan en 40 países, con especial incidencia en mercados como o británico, o alemán e nos Estados Unidos. As súas instalacións están en permanente evolución. Tanto por produción e vendas como pola súa capacidade de I+D+I que periodicamente se materializa en novos lanzamentos.

A súa capacidade para sacar viños selectos consumouse en selos como Organistrum; Gallaecia e, máis recentemente, Vindel, reiteradamente galardoados en certames internacionais e que dan vida á definición que propiciou Luciano Amoedo, o enólogo desta adega, representante de varias xeracións de expertos, quen define o albariño como «ouro líquido».

Máis quilos, máis graos

Entre 2016 e 2017, por segunda vez desde que naceu a adega Martín Códax, este viño se embotelló cunha gradación de 13,5 Ou como consecuencia directa das condicións de alcol e azucre da uva albariña cultivada durante o ano pasado. Non sería de descartar que eses mesmos condicionantes se repitan neste ano, segundo presaxian os expertos de campo desta adega, «á vista do verán que traemos» di Paula, a guía das eno-visitas á adega sita no outeiro de Burgáns. Destila amor polo seu traballo como se comproba en cada frase coas que ilustra as súas explicacións a cantos participan nas visitas guiadas que Martín Códax realiza a diario. O luns pasado, co gallo de que uns familiares viñeron de USA e querían coñecer de preto o traballo dunha adega, enroleime con elas nunha visita guiada polas instalacións da citada firma.

Trátase dunha opción que empezan a incorporar outras adegas de renome da D. Ou. e que caracteriza desde hai tempo a Martín Códax. Guste máis ou menos o viño, sáibase algo ou nada sobre cata, a visita guiada ilustra de xeito moi sinxelo e didáctica sobre os procesos de selección de uva, produción do viño e conservación. Inclúe unha experiencia sensorial olfativa e unha degustación de viños na flamante terraza da adega con vistas á ría de Arousa que deparan un delicioso epílogo á visita a unha adega cuxo veu de bandeira declárase «fillo do Atlántico» e leva o nome do famoso trobador galego do Medievo.