A fábrica que naceu nunha bicicleta

Dolores Cela Castro
Dolores Cela LUGO / LA VOZ

MERCADOS

A firma que fundaron Anxo Carro e Dolores López nos sesenta en Portomarín elabora hoxe entre 5.000 e 6.000 tortas de améndoa ao día

23 abr 2017 . Actualizado ás 12:11 h.

A receita da torta que elabora Tortas Ancano, unha empresa creada en Portomarín nos anos 60, tróuxoa Manuel Nogueira de Arxentina e empezouna a usar cando puxo en marcha unha panadería no vello Portomarín. O seu fillo, Anxo Carro Nogueira, botou man dela décadas despois, cando montou xunto á súa esposa Dolores López unha pastelería no pobo novo, reconstruído no outeiro, despois da inundación do encoro.

O matrimonio empezou nun obrador, nun local cedido polo Concello. Facían pasteis e brazo de xitano as fins de semana e rosquillas e tortas pola semana. O éxito da torta de améndoa, unha sobremesa de longa duración que empezaron a vender en Madrid e Barcelona, fixo que Ancano especializásese nos dous tipos que elabora, coa mesma basee pero diferentes acabados, e abandonasen o resto da repostería. Hoxe en día, dos seus fornos saen a diario entre 5.000 e 6.000 pezas, con destino a locais de hostalería, tendas, supermercados e grandes superficies de toda España, Alemaña e Reino Unido.

Santiago, mercado estable

Santiago converteuse nun mercado estable deste produto, no que, segundo Carro Nogueira, foron pioneiros. De feito, venden non só coa súa marca, senón que fabrican para outra empresa coa que manteñen unha relación comercial desde hai 25 anos. Carro sinalou que accederon a iso «porque a nosa marca está moi recoñecida en Santiago».

A compaña, que factura tres millóns de euros ao ano, comercializa dous tipos de torta de améndoa. A que denominou de Portomarín, e a que rexistraron como Especial Camiño de Santiago, coa cruz xacobea debuxada con azucre glas. A estas dúas incorporouse non fai moito unha terceira recuberta na súa totalidade con chocolate. Ancano elabora un terceiro produto, as pedras de Portomarín, con chocolate negro e améndoas enteiras. Segundo o fundador da empresa, supón unha parte mínima da facturación total. Esta sobremesa, de elaboración artesanal, prepárano noutro obrador, tamén situado en Portomarín.

Mil quilos de améndoa ao día

Ancano necesita 1.000 quilos de améndoas diarias, unha materia prima que sofre oscilacións anuais, segundo a colleita, para a elaboración das súas tortas. Desde que empezou a crise e fallou o subministrador de sempre, que era de Valencia, cómpranllas a un provedor de Castelló. «As variacións no prezo da améndoa non podemos trasladalas ás tortas, porque nalgunhas colleitas a subida é impresionante», explica Carro.

A receita orixinal de Manuel Nogueira, que segue vixente, leva améndoa, ovos e azucre. Non contén conservantes nin colorantes e mantense en perfectas condicións durante corenta e cinco días.

Ancano, segundo Carro Nogueira, tamén foi pioneira na embalaxe do seu produto estrela en caixas con fiestras transparentes para que se poida ver o produto.

Os ovos que utilizan na industria de Portomarín proceden doutra das grandes empresas da zona, Granxas Campomayor, de Palas , que fornece diariamente entre 400 e 450 quilos de ovo esterilizado.

A planta de Ancano está practicamente automatizada. Os ingredientes mestúranse nunha amasadora e repártense mediante unha tolva, que descarga 18 tortas cada minuto.

Manter a estabilidade

Os responsables de Tortas Ancano están orgullosos do lugar ao que chegaron dentro do sector. A empresa, que dá traballo a 16 persoas nas súas diferentes quendas, non se expón grandes cambios no futuro inmediato. A súa aspiración é a de seguir elaborando un produto recoñecido en toda España, unha delicia que os situou nunha posición cómoda.