Patrocinado por Patrocinadopor

«É o mellor ano de anchoa»

f. fernández REDACCIÓN / LA VOZ

PESCA E MARISQUEO

Medio centenar de cerqueiros galegos regresarán satisfeitos do País Vasco a partir da próxima semana

12 jun 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

«É o mellor ano de anchoa desde que teño o barco. En cantidade, tamaño e prezo». Eduardo Carreño está exultante. O patrón do cerqueiro Ardorán, con base no porto coruñés de Portosín, leva exiliado desde finais de febreiro no País Vasco, onde desprazouse parte da flota galega para probar sorte na costeira do bocarte. E tivérona. Sen dúbida, foi a mellor campaña que lembra Carreño desde que fai seis anos fíxose co Ardorán. «Houbo moito recurso, de bo tamaño e, ademais, vendeuse a bo prezo, non baixou de 1 euro, cando en anos anteriores acadaba só os 40 céntimos», resume.

«Había anchoas que parecían sardiñas», explicaba Carreño hai uns días, tras atopar un gran banco de peixe fronte a Cantabria, que mesmo desbordou a lonxa de Santoña. De feito, os cerqueiros galegos forneceron ás conserveiras especializadas en produtos de máxima calidade, como Anchoas do Cantábrico Codesa, de Laredo (Cantabria). A calidade e o tamaño dos exemplares era tal que chegaron a ofrecer nove euros polo quilo dunha anchoa da que con só 23 exemplares facíase un quilo.

A costeira da anchoa, e tamén a da xarda, atrae cada comezo de ano a boa parte da flota de todo o Cantábrico. Barcos galegos participan ao redor de medio centenar, que descargan as súas capturas nos portos de Ondárroa, Fuenterrabía e Pasaxes. Os bos resultados obtidos este ano permitirán aos pesqueiros dispor dun colchón económico para resistir o resto do ano. Nada que ver coa campaña do ano pasado, que arrincou ben, pero a mediados de maio abandonárona por falta de rendibilidade debido aos baixos prezos. «Non cubríamos gastos cos 40 céntimos por quilo que nos pagaban», explicaba Carreño o ano pasado.

«Non me gusta estar fóra de casa, pero non queda máis remedio, tes que sacrificarche», subliña o patrón do Ardorán. Pero os meses de exilio forzado están a piques de chegar ao seu fin. A flota galega regresará do País Vasco a partir da próxima semana, cos petos máis cheos do habitual, para mergullarse de cheo na campaña da sardiña, coa mirada posta na festa de San Xoán. «A ver como vai, a semana pasada volveu aparecer sardiña», explica Carreño, aínda que a especie non deu grandes alegrías ao sector nos últimos anos. 

Ben é certo que tamén volverán a casa porque a cota de anchoa está a piques de esgotarse e xa a próxima semana só se permitirá faenar dous días á espera de coñecer os consumos definitivos.

Mentres, a flota vasca concentrarase na costeira do bonito, á que tamén partiron barcos galegos.

Os estudos científicos xa avanzaban que a biomasa de xuvenís de anchoa en augas do golfo de Biscaia estaba nun dos seus mellores momentos: unhas 370.000 toneladas, a maior desde o 2003, o que xa facía prever o éxito desta costeira.