Das refinerías de petróleo de Omán ao viñedo heroico da Ribeira Sacra

Luis Díaz
LUIS DÍAZ MONFORTE / LA VOZ

LEMOS

ROI FERNÁNDEZ

Francisco Prego, enxeñeiro venezolano de raíces galegas, estréase como adegueiro

25 may 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

Hai viños e viños. Gaela, por moitos motivos, non é un máis. A súa singularidade ten que ver co carácter das vellas cepas nas que maduran as uvas. Pero tamén coa paixón do artífice do proxecto, o enxeñeiro venezolano Francisco Prego. Segunda xeración dunha familia de emigrantes orixinaria de Pontedeume , coñeceu a vertixe dos bancales da Ribeira Sacra fai dezasete anos na súa primeira viaxe a Galicia. A profesión levoulle desde entón por varios países de Sudamérica, o sultanato de Omán -alí traballou para unha petroleira- e a cidade alemá de Düsseldorf, onde vive desde hai dous anos. Atopou tempo para comprar os viñedos da ribeira do Miño dos que sairán os seus viños de leira.

Prego ten fama de ser un bo coñecedor de viños de todo o mundo, pero nada máis entrar en conversación quítase importancia. «Non chego a tanto. Só son un apaixonado do viño, que é algo que lle debo ao meu avó. Ao chegar emigrado a Venezuela abriu unha cafetería e logo un restaurante. Non lembro velo comer sen unha copa de viño na mesa. Quería que coñecésemos Galicia e grazas a el puiden descubrir esta terras», di de regreso á Ribeira Sacra. Agora como adegueiro, porque esta tarde o Centro do Viño dá Ribeira Sacra acolle a presentación do seu primeiro tinto de leira, Gaela A Raña 2015.

A Raña é unha viña da ribeira do Miño, situada na marxe do río pertencente ao municipio do Saviñao , na ladeira de Diomondi . Comproulla ao enólogo chantadino Roberto Regal, que lle asesora neste proxecto e cede as instalacións para o proceso de elaboración. Nos próximos meses sairán da súa adega de Ponche Mourulle outros dous viños coa etiqueta de Gaela. Un segundo tinto -Os Queixeiros- procedente dun viñedo situado en Líncora, ao lado de Chantada, e un branco -Dúas Beiras- no que se mesturan uvas de ambas as parcelas. As adquisicións das viñas pecháronse no ano 2014, cando Prego viaxou por segundo vez á Ribeira Sacra. «Foi algo pasional, romántico. Descendo de emigrantes e viaxei por moitos países, por iso que me sinto un pouco estranxeiro en todas partes. Creo que o viñedo me axuda a botar raíces», explica.

Unha historia milenaria

Da súa primeira visita á zona, coa que non garda ningún vínculo, lembra o forte impacto que lle causou o viñedo en bancales. «Foi unha sensación moi especial, como estar diante as pirámides de Exipto. Non hai moitos viñedos cunha historia que vén da época dos romanos», di Prego. Ribeira Sacra garda, ao seu xuízo, certo paralelismo coa rexión vitícola do Mosela. Outra cousa é a proxección internacional de ambas as zonas. «Os viños galegos viven un momento apaixonante, pero nas tendas dos aeroportos o que ven son marcas de Rioxa e de Ribeira do Douro», quéixase. Para gañar mercado no exterior, a súa receita parece sinxela: «Hai que facer viño artesanal, aquí non valen cisternas e mangueiras hidráulicas».

Dous italianos e un estadounidense desenvolven outros proxectos similares

A nova adega de Roberto Regal en Ponche Mourulle, no municipio de Taboada, serve de base de operacións para outros proxectos similares ao que puxo en marcha Francisco Prego. Todos teñen en común que a uva procede de viñedos de cultivo ecolóxico arrendados ou adquiridos ao enólogo chantadino. De viñas de Regal saen os viños que elabora o estadounidense Zach Elfman en Ribeira Sacra coa etiqueta Mission. Tamén a marca Nomad, dos italianos Waltter Podda e Giuseppe Egitto, e os tintos que produce nesta zona o adegueiro de Rías Baixas Alberto Nanclares.

Regal define Gaela A Raña como un viño de «moitísimo percorrido en botella», grazas a unha colleita na que a uva tivo unha moi boa maduración. «En aromas ten moita froita e as notas de especias propias do alicante. En boca ten moita potencia. É un viño moi feito, pero gañará co tempo», di o enólogo.