Sarria crea «Fiporco» para completar a festa do cocido de porco celta

Xosé Ramón Penoucos Blanco
x. r. penoucos LUGO /LA VOZ

LEMOS

O certame gastronómico celebrarase durante a segunda semana de febreiro

17 ene 2017 . Actualizado ás 10:37 h.

O cocido de porco celta é un certame xa consolidado por completo na comarca de Sarria que este ano cumpre a súa novena edición. O evento está organizado pola Asociación de Hostalería e Turismo do Camiño Francés e os concellos da comarca.

Os organizadores intentan achegar algo novo en cada edición para manter o certame vivo e conseguir que creza. Esta edición a gran novidade é que, co respaldo da área de Turismo do Concello de Sarria van organizar unha feira destinada a dar a coñecer tantos produtos derivados do porco como outros elaborados ao estilo tradicional. A denominación da primeira edición deste certame é Fiporco.

«Pensamos nesta denominación para resumir nunha soa palabra tradición e modernidade. Hoxe en día calquera certame que pretenda acadar unha notable difusión debe de comezar co prefixo Fi de feira internacional. Decidimos engadirlle porco para manter o carácter tradicional do evento», explicou a concelleira de Turismo, Marisa López.

Comezo do certame

Unha das grandes novidades do certame é que comezará oficialmente a partir do luns 6 de febreiro, data na que os restaurantes que participen no evento ofrecerán aos seus clientes tantos menús como racións coa carne de porco celta como elemento principal. Está confirmada a participación nesta iniciativa gastronómica do Restaurante Roma, Hotel Alfonso IX e Cafetería Santiago de Sarria e Hostal A Veiga de Samos, á súa vez organizadores do certame desde a súa primeira edición, pero están pendentes de sumar a algún establecemento máis.

O día principal das celebracións será o sábado 11. Ás 10 horas abriranse os postos de Fiporco, que estarán situados na parte do Malecón máis próxima á Rúa do Peregrino. A organización confirmou que haberá, como mínimo, 17 expositores, a maioría da comarca, pero tamén algún de fóra. O coñecido humorista Xacobe Pérez será o encargado de pronunciar o pregón da feira ás 12.30. Os postos estarán abertos ata as 20 horas.

Acto central

O acto central será como marca a tradición o cocido de porco celta, que se celebrará no polideportivo municipal. As celebracións darán comezo a partir das 13.30 horas co pregón cuxo protagonista aínda se descoñece. Unha hora despois dará comezo a comida cuxa clausura está prevista ao redor das seis da tarde.

O funcionamento do evento gastronómico será similar ao das oito edicións anteriores. Os comensais que estean interesados en acudir ao certame estarán repartidos en mesas de 13 persoas, que teñen que ser reservadas completas.

Os interesados en realizar as súas reservas poden contactar coa organización. A capacidade é limitado, polo que os responsables do evento advirten aos interesados en acudir que é importante que reserven canto antes as mesas.

O número de participantes na comida roldará o medio milleiro como é habitual.

O 12 de febreiro celebrarase a xornada dedicada aos ovos e chourizos caseiros

O certame concluirá o domingo coa xornada que nos últimos anos dedícase aos chourizos e ovos caseiros. Os restaurantes que participan no certame ofrecerán un menú a base destes produtos a un prezo especial para a ocasión.

A feira tamén estará aberta desde as 10 da mañá, aínda que o domingo pechará as súas portas ás 15 horas. Ás 13 horas está programada unha charla, con asistencia aberta ao público, sobre produción ecolóxica.

Primeiro paso

A posta en marcha da primeira edición de Fiporco supón para a concelleira de Turismo «un primeiro paso para intentar que se consolide en Sarria un certame gastronómico que pretendemos que acade relevancia internacional. É un proxecto que nos ilusiona e que estamos convencidos de que vai funcionar», manifestou Marisa López.

A edil lembra a relevancia que tivo tradicionalmente a vila na elaboración de embutidos. «Todos sabemos que a vila ten unha gran tradición no sector do embutido e nunca existiu realmente un certame dedicado a estes produtos, que aínda son dunha gran relevancia económica para a comarca. Por iso decidimos pór en marcha este certame», expresou Marisa López.

Os postos non se centrarán unicamente na venda de produtos, tamén haberá degustacións e explicacións sobre os métodos de elaboración de produtos tradicionais.

O certame presentaranse no posto de Galicia en Fitur o xoves

A relevancia do cocido de porco celta hai anos que xa transcendeu fóra de Galicia e adoita ser habitual que o certame se presente en lugares como a Casa de Galicia de Madrid. Nesta ocasión o primeiro lugar no que se dará coñecer tanto o cartel como os distintos actos será na Feira Internacional de Turismo (Fitur) que se celebrará en Madrid esta fin de semana. A concelleira de Turismo, Marisa López, será a encargada de dar a coñecer o evento no posto de Galicia na feira.