Aumentan os danos nos cultivos de vide, pataca e kiwi tras outra noite xélida

La Voz REDACCIÓN / LA VOZ

GALICIA

M. P. Vilar / E. Cerviño / M. Gundín / D. R. Portela

Cifran en 72 millóns de euros os sufridos nas denominacións de orixe de viño afectadas

29 abr 2017 . Actualizado ás 05:00 h.

Todos os implicados saíron onte a pedir que se avalíen os danos e crese unha liña específica de axudas por parte da Consellería do Medio Rural. Hai que paliar uns prexuízos que desde Unións Agrarias cifraron en 72 millóns de euros nas denominacións de orixe de Monterrei , Ribeira Sacra, Valdeorras e Ribeiro. É o que deixarán de ingresar as adegas polos 21,7 millóns de botellas de viño que deixarán de sacar ao mercado (segundo datos do portavoz socialista de agricultura no Parlamento, José Antonio Quiroga), ao perderse 16,3 millóns de quilos de uva.

No que se refire á perda de uva, o sindicato cifra o que levou a xeada en 14 millóns de euros. No caso de Monterrei queimouse case o 95% da uva, o que supón uns 800.000 euros que deixarán de ingresar os viticultores. «Nunca se produciu un accidente meteorolóxico de tal magnitude, que ocasionará non só os visibles danos en parcelas e viñedos, senón tamén un grave prexuízo económico aos viticultores e adegueiros», dicía onte o presidente do organismo víticola, José Antonio dá Silva, tras o pleno no que se acordou reclamar a declaración de zona catastrófica.

En Valdeorras calculan as perdas no 80 % da produción, que cifran en 2,9 millóns de euros. O pleno reunirase o martes con carácter de urxencia para estudar a adopción de medidas. No Ribeiro, onde a xeada levou o 75 % da uva, perdéronse 7,2 millóns de euros. E na Ribeira Sacra, tras xearse o 60 %, 3,5 millóns.

Viñedos de altura situados en chan dos municipios de Manzaneda e Trives sufriron un imprevisible golpe que minguou a produción en áreas situadas por amais dos 400 metros de altitude. Pío Domínguez, en Trives, que no 2015 perdera gran parte da colleita por culpa da saraiba, viu onte queimadas as cepas. Na subzona do Bibei, como puido comprobar o enólogo Luis Buitrón, sen ocultar a súa sorpresa, as zonas máis castigadas foron as altas, mentres que as ladeiras e as máis baixas esquivaron o efecto desta brusca caída de temperaturas. O técnico cre que a forma en que actuou a xeada «rompe todos os esquemas e todos os tratados de viticultura».

No pleno da Deputación de Ourense presentou unha moción o PP. E na defensa da devandita iniciativa a alcaldesa de Oímbra , Ana Villarino, ampliou o abano de produtos ou cultivos afectados aos pementos de Oímbra. O acordo inclúe as solicitudes á Xunta de promover «a tramitación coma zona catastrófica dás distintas áreas afectadas» e de crear «unha liña de axudas».

Na Ribeira Sacra, o consello regulador calcula que a produción descenderá entre un 25 e un 30 % na próxima vendima. As ribeiras abancaladas do Sil e o Miño resistiron mellor, pero no val de Quiroga e Pantón dáse por perdida a práctica totalidade da colleita, do mesmo xeito que na ribeira do Cabe ao seu paso por Sober. Viticultores de Rosende e Anllo anunciaron onte a súa intención de pedir ao alcalde que solicite a mediación da Xunta para conseguir a declaración de zona catastrófica. Quiroga xa o fixo e en Pantón estudan a convocatoria dun pleno extraordinario.

A comarca de Deza tamén sufriu danos sobre os seus cultivos. Afectou aos de patacas, kiwis, froiteiras e produtos de horta. En Paradela , na contorna do encoro de Belesar, na parroquia de Cortes, as xeadas leváronse por diante as colleitas que se sementaron entre febreiro e marzo. «Todas as patacas de cedo xa se perderon, así como os tomates, as xudías... Nada, traballo que hai que volver a facer», explica Carmen Rodríguez. Tamén na comarca de Melide as xeadas afectaron aos froiteiros, como higos, kiwis ou noces, que se perderon por completo.

Con informacións de M. Cobas, P. Seoane, X. M. Rodríguez, P. Viz, L. Díaz