O leite non ten por que ser o teu inimigo

Marina Chiavegatto

EXTRAVOZ OK

Desde hai uns anos o leite comezou a ser vista como o demo de todas as dietas, mentres que os andeis dos supermercados énchense de produtos sen lactosa e alternativas á tradicional. Os expertos aseguran que tomala pasteurizada pode ser a solución para as intolerancias.

16 oct 2016 . Actualizado ás 16:57 h.

Hai non moito tempo o leite era considerada como un dos alimentos máis completos do mundo, algo que non podía faltar na mesa de ningún almorzo. Con todo, nuns anos todo cambiou. O alimento máis rico converteuse en pouco tempo no diaño para gran parte da poboación. Pasou a ser o culpable da barriga inchada, dos quilos de máis ou os problemas de pel. Pero hai algo de certo en todo isto? É realmente malo beber leite? «O leite é un bo alimento pola súa achega de calcio e vitaminas e o seu consumo é indispensable durante a infancia e a adolescencia», explica Rosaura Leis, xefa da unidade gastroenterologia e nutrición pediátrica do CHUS. Esta pediatra engade que os beneficios do leite son difíciles de atopar noutros alimentos e por iso «a decisión de empezar a facer unha dieta sen lactosa deberíase tomar só con recomendación médica».

Mellor pasteurizada

Como chegamos ata aquí? Como o leite pasou de ser un dos alimentos con mellor fama, a encabezar a lista de «os que sintan mal»? Segundo o investigador Carlos Spuch todo se debe á substitución do leite pasteurizada polo leite uperisada, é dicir o leite que se vende en tetrabrick. «Non é casualidade que o aumento de intolerancia á lactosa produciuse á vez que a implantación e o crecemento do leite de brick en España», afirma este investigador senior no Instituto de investigación sanitaria Galicia sur. Carlos Spuch explica que «o sistema é moi bo desde o punto de vista comercial», xa que permite transportar o leite a mercados máis afastados e conservala durante moito tempo. Pero no proceso pérdense gran parte dos principais beneficios desta bebida. «Varíanse algunhas moléculas o que reduce os seus efectos beneficiosos como pode ser a súa capacidade para mellorar a flora intestinal, reducir a hipertensión arterial, ou ata axudar a ter un soño de máis calidade».

Este investigador vai un paso máis aló e afirma que recentes estudos científicos comprobaron que «o leite enteiro pasteurizada é mesmo boa para adelgazar». Spuch defende que “en España se retira demasiada graxa do leite. «Eu vivín en Suecia -conta - e alí todo o leite que se vende é pasteurizada e ten moita máis graxa que a nosa». Suecia é un dos principais consumidores de leite do mundo «e alí practicamente non hai intolerantes á lactosa», comenta. E o motivo é o seguinte: a lactosa é un tipo de azucre que se atopa no leite e para dixerila necesitamos ter a suficiente cantidade dunha encima chamada lactasa. A lactasa está no noso intestino e nas bacterias, nos xa famosos lactobacilus. «O problema é que o leite de brick practicamente non ten bacterias e é por iso que perdemos a capacidade de dixerir a lactosa», explica Carlos Spuch

Este investigador está tan convencido dos beneficios do leite fresco que xa feito máis dunha vez o experimento: «A todos os que me din que o leite lles senta mal dígolles que se pasen durante polo menos un mes ao leite pasteurizada. Todos os que o probaron acabaron encantados. Un mes é o tempo que a flora necesita para recomporse e volver producir lactasa. A partir de aí volve sentar ben».

Intolerancia

O consumo de leite en España baixou nos últimos anos en preto dun 30 % á vez que aumenta o número de intolerantes á lactosa. «O leite, ao ser un alimento completo, pode sentar pesada, pero iso non significa que haxa que deixar de consumila», afirma o doutor Fernando Cordido. Este catedrático de endocrinologia e nutrición da USC lembra que mesmo a intolerancia ten graos: «Moitas veces uno é intolerante ao leite, pero pode tomar derivados como é o caso do queixo ou o iogur». Os expertos coinciden en que esta campaña contra a lactosa é unha moda. «O que deberiamos facer é fomentar o consumo do leite pasteurizada -defende Carlos Spuch-? iso solucionaría moitos dos nosos problemas dixestivos e beneficiaría aos gandeiros galegos».