Quen dixo que o café non é para o verán?

SABE BEN

GONZALO BARRAL

A calor cambia os hábitos, e podería parecer que o café é máis cousa do inverno. Non é certo: tomalo con xeo é unha alternativa que non desvirtúa as súas propiedades, aínda que tamén existen xa novas opcións, como o «cold brew», un café que se fai con auga fría e pódese mesturar con tónica ¡ou mesmo con cervexa!

02 jul 2017 . Actualizado ás 12:21 h.

O café tamén é para o verán. Aínda que se empeñen en dicir que tomalo con xeo é unha aberración que destrúe as súas propiedades. O truco está en saber facelo, ou pedilo. Nacho Gómez, de Siboney, asegura que os cafés con xeo nesta época nos seus establecementos multiplícanse por dez. «Polas mañás aínda se toma quente -explica-, pero pola tarde apetece algo máis fresquito e a xente vai ao café con xeo, porque realmente non queren renunciar a tomarse un café, pero buscan algo máis refrescante». Tamén explica cales son os principais erros que cometemos ao pedir un café con xeo. «O problema é que normalmente o café con xeo faise mal. Porque se o teu nunca tomas café só e de súpeto tómalo con xeo, cando llo botas é inevitable que se derreta. Entón o café augar e ao final é coma se estiveses tomando un café de filtro no canto dun café expreso. É como un café de filtro frío».

Por iso recomenda pedir un expresso dobre con xeo, «porque así queda un café perfecto que segue estando intenso pero está frío».

Pero o café con xeo non é a única alternativa para combater a calor. En Siboney teñen unha máquina para facer cold brew, que elabora café en frío e logra que manteña todas as súas propiedades. «Hai que ter en conta -engade Nacho Gómez-, que a auga fría non arrastra os solubles igual que a auga quente, e para compensar a falta de intensidade o que fai a máquina é que a auga estea moito tempo en contacto co café. De feito tarda dez horas en facelo, cun sistema de goteo mediante o cal o café vai caendo, gota a gota, nuns frascos de cristal que logo se conservan durante días na neveira».

E para adozalo? A solución está no azucre líquido, que se serve nunha jarrita á parte. Con esta cafetera conséguese un café frío pero de perfil moi intenso : que «realmente sabe coma se fose un licor café pero sen alcol». Ademais, o cold brew permite outras combinacións: se se combina con tónica convértese nun coffee and tonic e se mestúralo con cervexa podes probar unha cervexa de café que, ademais, aseguran, «non deixa sabor amargo».

E no futuro (está en probas) agardan poder ofrecer ao público o nitrocoffee, un café que se tira coma se fose unha cervexa estilo Guinness con nitróxeno e sae cunha cremosidad especial.

O verán é a época perfecta para probar outras formas de tomar café. En Cafés Siboney teñen unha máquina especial para preparar o «cold brew», un café que se prepara con auga fría e que se pode combinar con tónica ou con cervexa para converterse nunha bebida refrescante.