A tradición vinícola de Ximonde

J. M. Orriols

SABE BEN

ANGEL MANSO

María Barallobre ten moito mérito. Muller tenaz e emprendedora, comezou coa Penela, un modesto restaurante no municipio coruñés de Coirós e hoxe ten oito entre A Coruña, Madrid e Colombia.Ademais, acaba de estrear un Albariño que leva o seu apelido, cultivado no pazo de Ximonde

02 abr 2017 . Actualizado ás 04:00 h.

Aínda que María é a alma mater» da empresa, o seu fillo Javier Simón, apaixonado do mundo do viño, foi o que expuxo a idea de elaborar albariño propio para os seus restaurantes «eliximos Rías Baixas -explica Javier- porque somos uns namorados destes viños pola súa personalidade, polas peculiaridades desta variedade única e porque así garantimos un viño de calidade, xa que non podemos defraudar o apelido da miña nai. Por iso eliximos o pazo de Ximonde, unha propiedade cunha gran tradición vitivinícola, que se remonta a máis de trescentos anos».

Nesta leira consérvanse aínda cepas centenarias, consideradas as máis antigas de Galicia e un vello lagar, que son as mudas testemuñas da súa gran tradición enológica.

Ten 12 hectáreas de terreo, do que se plantaron xa 10 hectáreas de novos viñedos, «Sempre que teño tempo libre -engade o adegueiro- escápome a Ximonde e gozo vendo crecer as viñas e brotar os primeiros froitos. Estou moi ilusionado con este proxecto e, a tenor dos resultados obtidos coas primeiras anadas, creo que poderemos chegar ás 35.000 botellas cun viño que sexa digno da gran tradición vinícola do pazo. Por agora consumímolo totalmente nos nosos restaurantes, pero agardo que moi pronto xa poidamos REVISAR ocupar un lugar destacado no mercado dos viños de alta gama. É un ilusionante proxecto que necesitase? tempo e moito mimo, paciencia e bo facer, para dar os bos froitos que xa se auguran. Así que xa estamos convencidos que o que queda agora é investir e non pensar no retorno. Iso tarda, pero chegará».

Viño de «colleiteiro»

Leste, segundo Javier, é un viño dos chamados de «colleiteiro» no que se presta especial atención á viña, con grandes podas en verde para favorecer a calidade e a potencia da planta.

Pola súa banda José Manuel Martínez Juste, enólogo director do proxecto, engade que o que se vende agora é a anada 2015, que pasou meses nos seus leas, e o resto redondeándose en botella «porque hai que deixar que o tempo faga o seu traballo para que a variedade albariño mostre todo o seu potencial e as súas grandes cualidades. A cantidade aquí non é importante. O fundamental é que este viño se coñeza pola súa personalidade e por expresar o mellor do terruño». Juste defíneo como un caldo amarelo con reflexos verdosos, aceirado e brillante, que mostra un sutil aroma, elegante, con notas de herbas aromáticas a copa parada. Cando o movemos despréndense aromas de froita de óso, cítricos e mazá verde. O aroma é intenso e penetrante.

En boca a entrada é vibrante, con notas cítricas e de mazá. É refrescante. Longo, desprega novamente todo o seu aroma en boca, envolvendo as sensacións gustativas agradables e a mineralizad que nítidamente percíbese no viño.