Albariño «made in» Turquía

Mustafa Çamlica probou por primeira vez un viño Albariño en Londres en 2010. Facía apenas dous anos que se lanzou á aventura de montar a súa propia adega na súa Turquía natal, na provincia de Kirklareli, preto da fronteira con Bulgaria, e decidiu plantar a uva galega.

.

Cando Mustafa Çamlica probou un viño Albariño en Londres en 2010, en concreto un Pazo de Señoráns, pensou que era un viño excepcional. «Este é o viño que me gusta, ácido, floral e con moita frescura». Pensou en plantalo na súa terra. Meu dito meu feito. Informouse sobre as características da uva e a súa procedencia e decatouse dunha curiosidade: os seus viñedos e o sur de Galicia compartían a mesma latitude e un clima similar. Durante séculos, Kirklareli foi coñecida como Lozengrad, que en búlgaro significa «cidade dos viños», e os seus habitantes, a maioría procedentes de Bulgaria e do norte de Grecia, dedicábanse á produción de viño. Con todo, tras a guerra da Independencia de 1923, liderada por Mustafa Kemal Atatürk, moitas familias búlgaras e gregas deixaron a zona e a tradición perdeuse. «Os musulmáns non se dedican á produción de viño», aclara Mustafa.

Mustafa ten un pasado como auditor fiscal en Istambul pero, un apaixonado do viño, decidiu dar o paso de montar Chamlica en 2008. Oitenta e cinco hectáreas de terreo nos que ademais de Albariño producen dez variedades máis de viño, algunhas locais.

Os viñedos de Albariño atópanse en pleno campo de batalla, desde onde se pode divisar un cemiterio improvisado para os caídos nas sucesivas guerras na rexión.

Para traer a cepa a Turquía necesitaba que a adega de orixe tivese un Certificado Azul, demostrando que a vide non ten virus. Non é algo que todos os produtores teñan, e tras un ano de procura localizou a un alemán no norte de Portugal. «Pedinlle dez mil cepas e mandei o diñeiro para pechar o trato. Cos alemáns funciona así», conta. Era o ano 2011. En 2014 Chamlija sacaba ao mercado unha pequena produción de Albarino. «As nosas imprentas non teñen esa letra vosa», di Mustafa en alusión á «ñ».

Actualmente Chamlija ten dous Albariños que roldan os 15-20€ a botella: un que denomina portugués, o Alvarinho Reserva, envellecido en barricas de carballo; e o Albarino galego. «Ten medio gramo máis de acidez que os galegos», conta, e algo máis de alcol que a media: 13,5 %. En nariz posúe un aroma floral e froiteiro, cun toque a pexego e mazá.

Pouco despois de plantar Albariño, Mustafa visitou Galicia, «unha das zonas máis bonitas de España», di, onde se fartou de beber bo viño e comer marisco. Santiago, Coruña, Vigo, Pontevedra, e todas as adegas que puideron atopar no seu percorrido polas Rías Baias, como di Mustafa no seu esforzo por pronunciar a x galega. Ao final conségueo, orgulloso, e repítello ao seu irmán varias veces.

A resposta do mercado é moi positiva. Chamilja exporta case tres cuartas partes da súa produción a Estados Unidos, Canadá, Australia, Reino Unido e Suíza. Nos dous últimos os seus viños foron titulares nos medios, e en Turquía está considerada a mellor adega do país a pesar da súa mocidade.

A adega de Mustafa Çamlica está considerada a mellor do país. Actualmente elaboran dous albariños que se venden a un prezo que se sitúa entre os 15 e os 20 euros.

Votación
5 votos
Comentarios