Que sabes sobre o leite?

Xoán Ramón Alvite Alvite
X. R. Alvite REDACCIÓN / LA VOZ

ECONOMÍA

MARCOS MÍGUEZ

Curiosidades e consellos básicos do sector lácteo desde o ordeño ata que o produto chega aos lineais do súper

30 jun 2015 . Actualizado ás 18:32 h.

En dous de cada tres municipios galegos hai vacas de leite. Con todo, moitas persoas afastadas da contorna rural descoñecen os pormenores dunha actividade que, só pola venda de materia prima, xera un volume de negocio de máis de 800 millóns de euros e dá emprego de forma directa ou inducida a máis de 25.000 persoas.

Aínda que a estas alturas todo o mundo sabe de onde vén e o que hai que facer para obtela, estas son outras curiosidades que non todo o mundo ten por que coñecer sobre o leite, os gandeiros e as súas vacas.

Sobre as vacas

Cantas vacas leiteiras hai en Galicia?

Cada día se ordeñan na comunidade contorna a 350.000 vacas. Con novillas e tenreiros, o número de cabezas supera amplamente o medio millón.

Que comen?

Aínda que resulte estraño, cada vez menos herba en verde. A produción hase volto intensiva e a maioría das vacas xa non saen do cortello a pastar. Comen unha única ración diaria composta principalmente por penso, silo de millo, silo de herba e palla. Inxeren sobre 50 quilos de comida e máis de 60 litros de auga.

Cando empeza a dar leite unha vaca?

Desde que pare por primeira vez ?ao redor dos dous anos de idade? empeza a dar leite. Posteriormente, se ordeña de forma continuada ata que acada os sete meses nunha nova xestación e sécase. Ao dar a luz empeza de novo o ciclo.

Por que non teñen cornos?

Evidentemente nacen con cornos. Os animais se descuernan ás poucas semanas de nacer. O motivo é facilitar o seu manexo e evitar enfrontamentos entre elas.

Cantos litros dá?

Varía substancialmente en función de criterios como a súa calidade xenética, a alimentación e mesmo o número de veces que se ordeñe. A media en Galicia sitúase ao redor dos 25 litros diarios aínda que algunhas poden chegar a exceder os 50 litros.

Seguen tendo nome?

Si, aínda que cada vez se usan menos os tradicionais Pastora, Pinta ou Paloma . As explotacións máis industriais recoñécenas por un número e por nomes do estilo Nuveira, Branca, Xacobeo onde se inclúe o nome da granxa, a denominación da vaca e o touro do que é filla.

Que número de veces ao día se ordeña unha vaca?

Normalmente dous: pola mañá e pola noite. Aínda que algunhas explotacións xa optaron por un terceiro ordeño.

Cantos anos viven?

As de aptitude cárnica poden superar facilmente os 15 anos. En leite, de media, apenas superan os 6 anos.

Canto custa unha vaca?

Sobre 3.000 euros podería considerarse un prezo medio para unha boa vaca en produción aínda que este pode variar moito. Unha vaca de alta cualificación xenética destinada ao transplante de embrións facilmente supera os 10.000 euros.

Sobre o leite

Canto leite consómese en Galicia?

Contorna a 700.000 litros diarios entre leite líquido e derivados. Cada habitante consome ao ano uns 80 litros de leite (20 litros menos que fai quince anos) e dez quilos máis de produtos lácteos como queixos ou iogures.

Cales son os seus principais beneficios?

O leite posúe unha ampla e variada gama de nutrientes. Desde o calcio ás vitaminas B1, B2 e B12 pasando por proteínas de gran calidade ou minerais esenciais para o organismo como o potasio, magnesio, zinc ou fósforo. 

Como se garante a calidade do leite?

Desde que sae da vaca ?incluso o animal é sometido a severos controis? e chega ao consumidor, o leite pasa por varios procesos que garanten a súa calidade hixiénico-sanitaria. Diariamente, e antes mesmo de cargarse na cisterna, o leite é sometida a varias análises para garantir a súa calidade. Inspeccións que continúan no momento da súa transformación e envasado.

Canto leite é necesaria para facer un queixo ou un iogur?

Como norma xeral, un litro de leite equivale a un quilo de iogur mentres que para facer un queixo necesítanse 8 litros de leite.

Sobre os gandeiros

Cantos gandeiros continúan en activo?

En Galicia algo máis de vinte mil, se se toman en conta os datos de cotización á Seguridade Social.

Calquera pode converterse en gandeiro?

Unha vez desaparecidas as cotas lácteas que limitaban o poder iniciarse na produción de leite, calquera persoa pode comprar vacas e converterse en gandeiro.

Que requisitos son necesarios?

Ao contrario do que sucede en países como Francia onde son necesarios varios anos de formación, aquí non se require nada especial máis aló das altas en Facenda e a Seguridade Social. Iso si, para ter dereito a axudas públicas é necesario un curso de capacitación 250 horas.

Hai axudas para incorporarse á actividade?

Polo feito de ter menos de 40 anos e incorporarse á actividade agrogandeira pódese ter dereito a unha axuda pública de 20.000 euros. A nova Política Agraria Común vai potenciar aínda máis a chegada de mozas ao campo.

Como se divide o traballo nas granxas?

Aínda que non existe unha regra xeral, habitualmente os homes son os que se dedican máis ao traballo no campo e as mulleres acostuman ser as encargadas do ordeño. 

Sobre o sector lácteo

Cantas granxas hai en Galicia?

Actualmente están en activo 9.200 granxas, menos da metade das que había fai dez anos. 

Que volume de leite producen?

Galicia produce cada día contorna a sete millóns de litros de leite. Da comunidade sae un de cada tres litros do total estatal.

Que concello ten máis vacas

 Lalín é o que máis vacas en ordeño ten ?15.000 segundo os últimos datos? aínda que A Pastoriza, con 87 millóns de litros de leite ao ano, é o que máis leite produce.

Onde vai parar o leite galego?

A maioría é recollida por empresas foráneas que a transforman para distintos usos. Boa parte se envasa en cartóns como leite UHT.

Cales son as principais lácteas que operan en Galicia?

A principal é a francesa Lactalis que recolle diariamente máis dun millón de litros de leite. Séguelles Leite Celta , propiedade da portuguesa Lactogal, Leite Río e Peñasanta (Central Leiteira Asturiana).

Canto cobran os gandeiros polo leite?

Actualmente, sobre 28 céntimos de media. É a cifra máis baixa dos últimos cinco anos.